Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Adresy IP - a forum
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lled3
prowadze forum na regioalnym portalu - forum przybralo dosc duze rozmiary, duzo ludzi sie tam wypoaiwda i coraz czesciej jakies akcje ze ktos kogos obrazil itp ... a ze to forum regionalne to takie sprawy sa czeste - no i w znanym sordowisku. Ktos cos na pisze na jakas firme - od razu wiadomo kto co ...

no i coraz czesciej pisza np.

Cytat
Czy mogla bym uzyskac informację czy z adresów IP (tu podane kilka adresów) wyszly obraźliwe słowa w temacie (tu jakis tam temat).oczekuję odpowiedzi potwierdzajacej lub negującej I takie pytanie na marginesie czy jest mozliwość uzyskania numerów IP osób piszacych w tym watku, czy nalezy wykonac kroki prawne w tym temacie, czy ewentualnie można sprawdzić z jakiego IP wyszły te posty obraźliwe.

no i co ja mam na takie maile odpisywać ...
- czy mam w ogóle obowiazek w bazie numery IP piszacych ?
- co z ochrona danych osobowych ?
- ale nie chce miec znowu jakies przygód z policja prokuraturą itp ... tylko dlatego ze ktos cos napisał
bim2
Zależy od twojego regulaminu, jeśli dopisałeś, że nie odpowiadasz za treści użytkowników to nic nie rób. winksmiley.jpg
blooregard
Z tego, co słyszałem, adres IP ma podlegać ustawie o ochronie danych osobowych (nie orientuję się, czy juz teraz podlega - proponuję zapytać na jakimś forum prawniczym).

Cytat
forum przybralo dosc duze rozmiary, duzo ludzi sie tam wypoaiwda i coraz czesciej jakies akcje ze ktos kogos obrazil itp ... a ze to forum regionalne to takie sprawy sa czeste - no i w znanym sordowisku. Ktos cos na pisze na jakas firme - od razu wiadomo kto co ...

No to współczuję.... Jesteś między młotem a kowadłem. smile.gif
kwiateusz
imo ip jest do wgladu tylko administratora, jak dostaniesz nakaz od policji bądź prokuratury to zwyczajnie je ujawnisz i tyle (o ile jak wyzej zaznaczono, nie odpowiadasz za tresci użytkownikow, inaczej to Ciebie beda się czepiać za treści umieszczone na forum)
maziak
Jeżeli to zwykły mail od zwykłego użytkownika, zdecydowanie nie ujawniaj żadnych danych. Skad mozesz wiedziec co komu po glowie chodzi i co zrobi z uzyskanymi informacjami? ZNACZNIE większy gnój może wyniknąć z ujawnienia czegokolwiek, niż z nieujawnienia. smile.gif

Najlepiej napisac w regulaminie takie formalnosci jak "nie odpowiadam za to i tamto blablabla nie ujawniam żadnych danych prosze nawet o to nie pytać itp. itd."
nevt
tak na marginesie - twoim rzeczywistym problemem nie jest głupota niektórych użytkowników - bo ta jest tak samo pewna jak śmierć i podatki - tylko niesprawna albo niewydajna moderacja - to moderacja odpowiada za usuwanie durnych lub obraźliwych postów.

a co do przekazania danych - nie przekazuj. obowiązek przekazywania jakichkolwiek danych wymaga nakazu prokuratorskiego, sądowego albo wniosku służb specjalnych. na 99% żaden policjant czy prokurator nie zajmie się obraźliwym mailem, z trzema wyjątkami: mail dotyczy prezydenta, mail dotyczy prokuratora/policjanta lub jego rodziny/znajomych, mail zawiera groźby karalne lub podlega pod inne wykroczenie ścigane z urzędu. obraza jest wykroczeniem ściganym wyłącznie na wniosek poszkodowanego w procesie cywilnym.
lled3
mam w stopce napisane "Publikowane wypowiedzi użytkowników portalu są ich prywatnymi opiniami. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treści tych wypowiedzi."

Cytat
tak na marginesie - twoim rzeczywistym problemem nie jest głupota niektórych użytkowników - bo ta jest tak samo pewna jak śmierć i podatki - tylko niesprawna albo niewydajna moderacja - to moderacja odpowiada za usuwanie durnych lub obraźliwych postów.

to bym musial wlaczyc moderowanie kazdego postu przed ukazaniem by to mialo sens - zrobic etat moderatora na 3 zmiany ;]
kwiateusz
nie moderacje kazdego, a sprawnych moderatorow... zauwaz ze tu jest kilkanaście postow na minute, a jakos tresci obraźliwe bądź zbedne sa kasowane na bierzaco...
lled3
no ale do rzeczy - co z takimi mailami ?
kwiateusz
Albo olewaj, albo odpisuj że bez nakazu niczego nie musisz podawać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.