Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nurtujące kwestie, top secret, teorie spiskowe...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Czapla
Chciałbym poruszyć od dawna nurtującą mnie kwestiea jednocześnie zachęcić Was do dyskusji. Czy jest możliwe całkowite sparaliżowanie sieci internet. Ponoć na świecie istnieje 7 serwerów [ich lokalizacja jest ściśle tajna], które przechowują (przydzielają?) nazwy domen najwyższej klasy [chodzi o com, net, org, ...] ich wyłaczenie spowodowałoby całkowity paraliż internetu. Zagłębiając się dalej w moją teorię spiskową, pomimo że sieć internetu jest rozległa i ma charakter rozproszony to wydaje się że muszą istnieć jakieś węzły - serwery "matki". Te serwery z kolei łaczą się do serwerów wyższej klasy itd... i tak dochodzimy do wniosku że istnieje centralny komputer (kilka komputerów), które nadzorują całym ruchem w sieci. Tak czy siak odkąd człowiek wymyślił i wprowadził pojęcie "ściśle tajne" pojawiło się też pojęcie "teoria spiskowa". Dlatego chciałem zapytać: Czy macie/znacie jakieś teorie spiskowe, w które jesteście w stanie uwierzyć tongue.gif.

Dyskusja...
nevt
Cytat
Ponoć na świecie istnieje 7 serwerów [ich lokalizacja jest ściśle tajna], które przechowują (przydzielają?)

bardzo słuszne spostrzeżenie... PONOĆ...
Cytat
to wydaje się że muszą istnieć jakieś węzły - serwery "matki"

równie celna uwaga... WYDAJE SIĘ...
Cytat
tak dochodzimy do wniosku

ale to jest niedopuszczalna generalizacja - NIE DOCHODZIMY DO WNIOSKU - tylko TY rozwijasz swoją TEORIĘ SPISKOWĄ.

ogólnie ten tekst może się nieźle sprzedać jako materiał na scenariusz filmu SF, ale dla sieciowców co co najwyżej słaby dowcip... smile.gif
kwiateusz
fajne akurat ide spać to taka bajka mi pasuje happy.gif
Moli
Kurde znowu teoria spiskowa. A już czułem się bezpieczny.
empathon
Nie znasz dnia ni godziny.
piotrooo89
aż strach się bać takiej teorii smile.gif teraz się modle aby hakerzy nie zaatakowali serwera "matki" tongue.gif
mike
Coście tacy stereotypowi. Ojeciec jest tak samo ważny jak matka.
Na każdy serwer "matka" mamy jeszcze serwer "ojciec".
nexis
Cytat(Czapla @ 26.10.2008, 21:45:22 ) *
Ponoć na świecie istnieje 7 serwerów [ich lokalizacja jest ściśle tajna]

Jest ich dokładnie 13 i ich lokalizacja jest jak najbardziej znana. Są to:
A.ROOT-SERVERS.NET (United States, Virginia, Sterling)
B.ROOT-SERVERS.NET (United States, California, Marina Del Rey)
(...)
M.ROOT-SERVERS.NET (Japan)
empathon
I jak to, mielibyśmy wpisywać adresy IP?! ... jak zwierzęta!?

(dla niezorientowanych parafraza tekstu z pewnego filmu(bodajże))

Edit: Przypomina mi się http://www.southparkstudios.com/guide/1206/

Edit2: Materiały pogłądowe:
http://www.cheswick.com/ches/map/gallery/index.html
http://www.sciencenews.org/view/generic/id...s_its_tentacles
bim2
Of niet. Nie dostane więcej kofanych komci. Hackorzy nie niszcie tych super serwereczków, ja need je.! Proszeeeee exclamation.gif!!!11

A tak na serio, to gdyby mieli je znisczyć/zbugować/wywalić.
mike
Przezorni za wczasu zgrają sobie internet na dyskietkę.
pyro
Cytat(frytek92 @ 27.10.2008, 20:43:47 ) *
Czyli wystarczy zniszczyć 13 serwerów i internet pada exclamation.gif

to zniszcz smile.gif
bim2
@up
On już formatuje internet, a przy okazji zgrywa. Dlatego to tak długo trwa.

@mike
Dyskietki wyszły z użycia... : - ) Ja tam zgrywam na pendriva :]

PS. Podobno Izraelici mają 14 zapasowy serwer, ale jego to nie zniszczysz. Sam Chuck Norris go chroni, ale życze powodzenia. ;P
Lejto
Cytat
PS. Podobno Izraelici mają 14 zapasowy serwer, ale jego to nie zniszczysz. Sam Chuck Norris go chroni, ale życze powodzenia. ;P

haha.gif haha.gif
frytek92
Chodziło mi oto że jeśli 13 serwerów które przechowują nazwy domen to teoretycznie net pada exclamation.gif

Ps.Wiem że komentarz brzmiał by pisało go dziecko neo które się naoglądało prison break-a sorry za to smile.gif
webdice
Cytat(frytek92 @ 28.10.2008, 14:55:31 ) *
Chodziło mi oto że jeśli 13 serwerów które przechowują nazwy domen to teoretycznie net pada exclamation.gif

Nie jest ich 13, jest ich bardzo dużo.
Sh4dow
Po pierwsze to biorąc pod uwagę pewien dowcip "MATKA! jest tylko jedna"
Po drugie to wygląda jak scenariusz na film "Die Hard 5.0.1 alpha for Windows"
Nie ma to jak rozpocząć dzień od czegoś wesołego smile.gif
piotrooo89
mnie przyszedł na myśl film - bardzo stary ok 1985 rok - o hakerach w którym pokazano jak hakerzy w wieku 17 lat włamywali się to serwera jakiejś organizacji... smile.gif pokazano to wręcz w jak w filmach sc-fi. jak zakładał okulary 3d i się włamywał przez flipera biggrin.gif:D:D to było coś a nie jakieś "zabijanie" serwera matki tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.