Mam taki problem.
Robię bazę danych plików dźwiękowych, które są na lokalnym komputerze, który w żaden sposób nie jest... i nie ma być podłączany do internetu. Bazę oparłem o interfejs przeglądarkowy na Apache/PHP/MySQL. Sprawa jest następująca:
Z formularza, z pola file pobierana jest ścieżka do pliku. Ścieżki są przechowywane w bazie mysql. Problem polega na tym, że ta ścieżka potraktowana jako link nie powoduje otwarcia żądanego pliku. Link ma w tym momencie postać: file:///c:/Jakisfolder/jakisplik.wav, po kliknięciu nic się nie dzieje.
Nie mogę robić odnośników wewnątrz folderu ze stroną - bo to muszą być ścieżki do pliku - pliki są w różnych miejscach i na różnych dyskach. Strona ma tylko umożliwiać ich szybkie wyszukanie i otwarcie. Czy jest to jakieś zabezpieczenie serwera Apache przed uruchamianiem lokalnych plików? Gdy taki sam link robię na zwykłym pliku html, zapisanym byle gdzie, otworzonym w przeglądarce (bez udziału serwera) to wszystko działa... pliki się otwierają.
Czy da się to zrobić za pośrednictwem serwera Apache? Tak, aby uruchamiał pliki lokalne...