Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Wykonam] Wydajną i zoptymalizowaną konfigurację pod serwer WWW (nginx + apache)
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Sprzedam
exa
Witam,

w korzystnych cenach wykonuję instalację, konfigurację i optymalizację oprogramowania na serwerze zapewniającą jak najwyższą wydajność. Setup wykonuję od zera, na stabilnej wersji systemu Debian dobierając konfigurację do parametrów maszyny.

Na serwerze instaluję duet serwerów nginx/apache2, co gwarantuje maksymalną wydajność w serwowaniu treści.

W ramach usługi wykonywana jest:
* instalacja i optymalizacja serwera apache2 do serwowania treści dynamicznych
* instalacja i optymalizacja super szybkiego serwera nginx jako frontend do serwowania plików statycznych
* konfiguracja połączeń przez https
* podpięcie domen i konfiguracja vhostów w taki sposób, aby wystarczyło utworzyć katalog o nazwie domeny/subdomeny
* instalacja i optymalizacja bazy MySQL 5 (+ phpMyAdmin)
* PHP5 + wszystkie niezbędne dodatki (sqlite, biblioteki GD, curl, iconv, itd.)
* instalacja, konfiguracja SMTP (poczty) w taki sposób, aby maile wysłane funkcją mail() docierały na każdy serwer (również restrykcyjne wp.pl i onet.pl). Szyfrowanie połączenia SMTP, POP3 i IMAP po TLS. (+ skrzynka pocztowa dla domeny głównej).
* instalacja eAcceleratora przyspieszającego kilkukrotnie wykonywanie skryptów PHP
* instalacja FTP + konfiguracja bezpiecznego, szyfrowanego połączenia FTPS
* na życzenie instalacja loadera ionCube
* na życzenie instalacja i konfiguracja primary DNS

Jest to konfiguracja pod serwer produkcyjny, nie posiadająca panelu, ale serwer jest skonfigurowany w taki sposób, że nie wymaga żadnej wiedzy administratorskiej w celu wygodnego korzystania.

W celu podpięcia domeny/subdomeny wystarczy stworzyć folder o nazwie domeny (oczywiście domena/subdomena z przedrostkiem www. będzie wskazywała na ten sam katalog, co domena/subdomena bez www).

Opłata za usługę jest po wykonaniu mojej pracy i sprawdzeniu przez klienta czy wszystko działa jak należy.

Kontakt
GG: 12457818
e-mail: konrad (at) web6.pl
devnul
Cytat
instalacja i optymalizacja super szybkiego serwera nginx jako fontend do serwowania plików statycznych

czym jest ten cały fontend, pierwszy raz o tym słyszę - tak wiem, chodzi o frontend mimoto jednak nie jestem pewien co do jego użycia w tym miejscu

niemniej fajna oferta, widać znajomość tematu, powodzenia

//edit
P.S. podobny błąd na stronie z opisem usługi winksmiley.jpg
exa
Witam,

frontend jest określeniem jak najbardziej na miejscu. Apache jest w tym przypadku... backendem smile.gif. O tym dlaczego dlaczego stosuję 2 serwery WWW i dlaczego zwiększa to wydajność można by napisać książkę. W skrócie wygląda to tak: serwer nginx zajmuje minimalną ilość pamięci RAM nawet przy tysiącach obsługiwanych połączeń, nasłuchuje na standardowym porcie 80 i serwuje nam pliki statyczne (obrazki, skrypty, css). Kiedy do serwera trafia żądanie o skrypt PHP serwer nginx przekazuje je do serwera apache (który nie jest dostępny z zewnątrz), który generuje skrypt i przekazuje go jako treść już statyczną do nginx-a. Taka konfiguracja oszczędza sporo pamięci RAM (nie ma sensu, żebym się w tym miejscu rozpisywał w jaki sposób apache zarządza pamięcią operacyjną dla każdego żądania), przyspiesza proces serwowania treści, przez co maszyna o takiej samej konfiguracji ale wyposażona tylko w serwer apache nie dorówna wydajnością konfiguracji proponowanej przeze mnie.
devnul
chodziło mi o literówkę (czym jest FONTend? - brakuje literki R), po opisie Twoim faktycznie można by określić je mianem front i backendu, swoją drogą sposób może nie jest perfekcyjnie wydajny ale z pewnością prosty w obsłudze dla laika - bo jakby nie patrzeć to żądania o skrypty wywołują 2 serwery zamiast jednego winksmiley.jpg
exa
Rzeczywiście, nie zauważyłem literówki. zaraz to poprawię. Instalacja 2 serwerów to dodatkowa praca i gdyby nie było w tym korzyści nie stosowałbym takiego rozwiązania. Lekkie opóźnienie jest tylko w momencie kiedy apache musi przekazać treść do nginxa, który to przekazuje ją nam, ale jest to opóźnienie pomijalne. Korzyści wynikające z odciążenia apache od konieczności serwowania plików statycznych i zlecenie tej czynności serwerowi nginx są znacznie wyższe.

W skrócie i uproszczeniu. Każdy proces apache może w danej chwili obsługiwać tylko jedno żądanie. Przy serwowaniu pliku statycznego proces apache alokuje średnio od 2-3 MB pamięci RAM. W momencie serwowania treści dynamicznych proces alokuje 12-15 MB pamięci. Proces nie zwalnia zaalokowanej pamięci po obsłużeniu żądania, robi to dopiero po wykonaniu MaxRequestsPerChild żądań. Dodatkowo przy włączonym KeepAlive proces blokowany jest do momentu obsłużenia wszystkich elementów strony. Nginx nawet przy dziesiątkach tysięcy obsługiwanych jednocześnie żądań zajmuje tylko kilka MB pamięci RAM a wynika to z całkowicie innej architektury.

Strona taka jak ten temat na forum składa się z ponad 65 elementów statycznych (policzyłem smile.gif ). Proces apache wygeneruję skrypt, alokując sporo pamięci RAM i będzie później blokowany serwowaniem kilkudziesięciu kilku-kilobajtowych plików graficznych.
W momencie, kiedy apache zajmuje się tylko treściami dynamicznymi a nginx obsługuje treści statyczne wzrost wydajności jest bardzo duży a liczba możliwych jednoczesnych połączeń do obsłużenia znacznie się zwiększa, oszczędzając przy tym pamięć RAM, która jest tak cenna na VPSie. Proces apache będzie zwalniany zaraz po wygenerowaniu skryptu. Największe korzyści są przy szczytowych obciążeniach, kiedy stronę jednocześnie przeglądają dziesiątki czy setki użytkowników.

Dlaczego apache generuje treści dynamiczne a nie nginx przez fast_cgi? Bo z mod_php jest to najszybsze i najwydajniesze rozwiązanie smile.gif.

[EDYCJA]
Trochę się rozpisałem i pewnie część osób sobie pomyśli, że taka konfiguracja serwera sporo kosztuje, a tak nie jest (zapłacicie mniej niż za samą instalację apache/php u innego administratora smile.gif ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.