Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Manwe89
Witam. Mam problem z krzczkowaniem. Otóż o co chodzi:
Strona jest kodowana
  1. <meta http-equiv=Content-type content="text/html; charset=windows-1250" />

I wszystko ladnie dziala pod index.php

Kiedy jednak stworzylem plik sessions.php zaczyna mi krzaczkowac niektóre z polskich znaków mimo iż użyłem tego samego zestawu kodowania. W pliku index.php tworzę sporo zmiennych sesyjnych i aby sie w nich nie pogubic stworzylem plik sessions.php aby moc je podgldac. Czy zmiennym sesyjne przejmuja kodowanie serwera? Jezeli nie to dla czego mi krzaczkuje?
ShadowD
Hmmm, może pierwszy plik zapisałeś z kodowaniem win, a drugi z jakimś innym. Chodzi tu o kodowanie programu w którym piszesz skrypty...
bregovic
Manwe89, z mojego doświadczenia windows-1250 to najgorsze kodowanie jakie możesz wybrać. Wybierz jeden charset i używaj go wszędzie w twoich skryptach. Jakiego edytora używasz? Większość ma możliwość zapisania plików w wybranym przez ciebie kodowaniu. Najlepszy według mnie charset to utf-8 - można go używać w prawie każdym języku.
Manwe89
psize w notatniku2, ale strone ktora dostalem do modyfikacji byla zapisana w windows 1250 wiec mam problem teraz bo poo zminie kodowania mialbym mnostwo krzaczkow smile.gif czy jest jakis program do zmiany kodowania bez zakrzaczkowania?

i jeszcze jedno pytanie... jak zapisac plik txt z wybranym kodowaniem??;>
owi
http://www.gzegzolka.com/
Manwe89
już sobie z tym poradzilem, aczkolwiek mam kolejny problem... ah te polski litery

kiedy zapisuje ciag znaków:

żźćśąęó

w pliku ladnie sie zapisuje. kiedy jednak zapisuje to co jest w zmiennej sesyjnej to mi krzaczkuje ;/ calej stronie zmienilem kodowanie na utf-8. kiedy wyswietlam zawartosc tej zmiennej przez php nie ma krzaczkow
JoShiMa
A może powinieneś sprawdzić jakie masz domyślne ustawienia serwera i spróbować wymuszać nagłówek
header("Content-Type: text/html; charset=windows-1250");
bregovic
JoShiMa, miałeś oczywiście na myśli:
  1. <?php
  2. header("Content-Type: text/html; charset=utf-8");
  3. ?>

Prawda?

No i Manwe89 że wszystkie pliki w twoim projekcie są zapisane w utf-8?
JoShiMa
Nie. Miałam na myśli charset=windows-1250 gdyż kolega zaznaczył, że ma wszystko w tym kodowaniu. Mimo, że sama staram się jak moge nie używac tego kodowania nie moją rzeczą jest namawiać go na zmianę skoro szuka porady dotyczącej windows-1250
bregovic
Ugh, sorry za "miałeś" winksmiley.jpg
Cytat(Manwe89 @ 4.11.2008, 05:07:18 ) *
calej stronie zmienilem kodowanie na utf-8
JoShiMa
Mniejsza o wafelki. Bardzo jestem ciekawa, czy problem dało się rozwiązać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.