Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] IE 7 - problem z wysokością wiersza z COLSPAN
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Witam,

Dlaczego w IE7 poniższy kod powoduje, że nagłówek i stopka są ZNACZNIE wyższe niż faktycznie nadane im wysokości?

1. <table cellspacing="0" style="height: 100%; width: 100%;">
  2. <tr>
  3. <td colspan="3" style="height: 100px; background-color: #aaaaaa;">
  4. TU JEST JAKAŚ TREŚĆ NA GÓRZE
  5. </td>
  6. </tr>
  7. <tr>
  8. <td style="width: 29px;">
  9. &nbsp;
  10. </td>
  11. <td style="width: 212px; background-color: #eeeeee;">
  12. ssdsdsd<br />
  13. ssdsdsd<br />
  14. ssdsdsd<br />
  15. </td>
  16. <td style="background-color: #777777;">
  17. dsfsfdsfdsfdsf
  18. </td>
  19. </tr>
  20. <tr>
  21. <td colspan="3" style="height: 100px; background-color: #aaaaaa;">
  22. TU JEST JAKAŚ TREŚĆ NA DOLE
  23. <a href="javascript:dostosuj();">ssssssss</a>
  24. </td>
  25. </tr>
  26. </table>

Próbowalem w zasadzie każdej deklaracji doctype. Dopiero gdy ją całkowicie usunąć ie7 wyświetla wszystko poprawnie.

Pozostałe przeglądarki nie mają żadnych problemów dla następującego doctype:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
YaQzi
Bo tabele nie służą do formatowania ogólnej treści strony tylko do wyświetlania danych w tabelach jakkolwiek głupio to brzmi. winksmiley.jpg Radzę używać DIVów. Oszczedzisz czas i nerwy bo style tabeli są zwykle różnie interpretowane przez przeglądarki. Szczególnie paddingi w td-ach. biggrin.gif Nie pytajcie skąd wiem.

@edit bregovic
bo ja szybko biegam winksmiley.jpg
Wiem już skąd te tabelki.
Temat: HTMLCSS_Nietypowy_szablon_na_divach
The Night Shadow - lepiej daj do każdego tematu, który tworzysz tego linka bo będą Cię napastować za używanie tabelek. winksmiley.jpg
bregovic
A masz wciąż ten sam problem gdy usuniesz deklarację XML (pierwszą linię)? Poza tym, tabele dla layoutu? Naucz się CSS dla lepszej jakości życia winksmiley.jpg
YaQzi, masz talent do ubiegania mnie tongue.gif
The Night Shadow
Ah ta wyższość divów :- ) jak cudownie jest zakładąć, że ktoś laikiem jest i nie bardzo wiem w czym rzecz itd. :- ) niesttey JS w tamtym przypadku jest bezużyteczne, bo przy zmianie wielkości przeglądarki wszystko się wali :- ) stąd próbuję z tabelami...

Ciekawe jest jednak to, że IE 6 FF 3 oraz Opera 9 nie mają kompletnie żadnych problemów jedyny problem to IE 7.

Problem ten obiegłem w dość prosty sposób, a mianowicie nadałem HEIGHT 100% dla komórek środkowej (pionowo) części. W ten spośob w Operze IE 6 oraz FF wszystko wygląda tak jak powinno czyli tabela całoksztaltnie ma 100% wysokości okna przeglądarki, a w IE7 niestety HEIGHT 100% jest interpretowane jako wysokośc okna przeglądarki przez co pojawia sie pasek przwijania i cała strona jest wysoka na 100% + wysokość stopki + wysokość nagłówka, jednakże ten problem można że tak to nazwę olać.

MS GÓRĄ!!! biggrin.gif Fanatycy divów również!!!!!

PS: Tak ten sam problem gdy usunę deklarację XML.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.