Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: delete: dlaczego działa na krasnalu a na serwerze nets.pl nie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
stein
Witam. mam taki problem, mianowicie wszystko mi działa na krasnalu natomiast po przesłaniu plików na zwewnętrzny serwer poniższy kod nie smiga tak jak powinien. chodzi o to że użytkownik ma usuną swój nik po wpisaniu do formularza:

h4>Wpisz swój nick aby usunąć go z listy graczy</h4>
<form action="delete.php" method="post">
<p><input type="text" name="nazw" maxlength="40" size="20"></p>
<div align="center"><input type="submit" value="Wypisuję się"></div>
</form>
plik delete.php:
$query = "DELETE FROM imie WHERE nik='$nazw'";
$result = @mysql_query ($query);
if (mysql_affected_rows() == 1)
{
echo '<h4 align="center"><span style="color: #FFFFFF">nick został usunięty.</span></h4>';
}
else
{
echo '<h4 align="center"><span style="color: #FFFFFF">Nie ma takiego nicku </span></h4>';

}
I wszyskto niby wygląda dobrze w bazie danych też, oprócz tego, że skrypt reaguje w jakby nie widział "$nazw" bo przechodzi do drugiego warunku wypisując "Nie ma takiego nicku" mimo iż jest w bazie, nadmieniam, że to samo na krasnalu zachowuje sie tak jak powinno, czyli usunie nicka z kolumny nik. Co moze być przyczyną nie diałanie na serwerze, może chodzi o to ze na serwerze jest troche nowsza wersja MySQl, ale z drugiej strony np. polecenie insert działa bez problemu. Proszę o pomoc.
phpion
register_globals się kłania (na localu masz włączone, natomiast serwer docelowy ma wyłączone). Zmień:
  1. <?php
  2. $query = "DELETE FROM imie WHERE nik='".$_POST['nazw']."'";
  3. ?>

Oczywiście wszelką filtrację danych pozostawiam tobie.
stein
Dzięki dawno sie nie bawiłem PHP i zapomniałem o PHP.ini. A czy da sie jakos wejsc do tego pliku na serwerze? czy tylko administrator serwera może?
batman
@stein Proszę poprawić bbcode.
szpakoo
możesz próbować funkcją ini_set bądź poprzez plik .htaccess, ale zdecydowanie nie polecam tego.
register_globals pozostaw wyłączone i odwołuj się do zmiennych poprzez tablice np. $_POST['zmienna']
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.