parzol
22.11.2008, 23:21:50
Witam.
Pomyślałem ostatnio o programie desktopowym na Windowsa. Coś na wzór GG (wąski program z boku ekranu, chowany do traya). Za jego pomocą np user mógłby łączyć się ze swoim kontem w jakimś z moich serwisów WWW i dokonywać jakiś operacji (które potem operują na bazie danych itp pierdoły). Całość najlepiej pod C++. Pytanie jak wygląda sprawa obsługi połączenia programu z serwisem WWW? Są do tego jakieś specjalne moduły? Ktoś coś wie na ten temat? Może jakiś link? Bo nie za bardzo wiem pod jakim hasłem szukać tego w google.
Pozdro i dzięki z góry.
pyro
22.11.2008, 23:26:35
Cytat(parzol @ 22.11.2008, 23:21:50 )

Witam.
Pomyślałem ostatnio o programie desktopowym na Windowsa. Coś na wzór GG (wąski program z boku ekranu, chowany do traya). Za jego pomocą np user mógłby łączyć się ze swoim kontem w jakimś z moich serwisów WWW i dokonywać jakiś operacji (które potem operują na bazie danych itp pierdoły). Całość najlepiej pod C++. Pytanie jak wygląda sprawa obsługi połączenia programu z serwisem WWW? Są do tego jakieś specjalne moduły? Ktoś coś wie na ten temat? Może jakiś link? Bo nie za bardzo wiem pod jakim hasłem szukać tego w google.
Pozdro i dzięki z góry.
Chodzi ci o coś typu cURL? Bo nie jestem pewien czy cię dobrze rozumiem.
dla baz danych moduły baz danych itd...
bim2
22.11.2008, 23:36:51
Hmm, ja już takie coś robiłem. Dokładnie do uaktualniania pozycji gracza w Tibi w bazie danych. Później można było to wyświetlić.

Tylko nie pytaj w czym to robiłem, bo wiem że ja pisałem stronkę w php, a program robił kolega. :]
dr_bonzo
22.11.2008, 23:45:57
Masz protokoly: TCP/IP, HTTP, SOAP+Web Services/XML-RPC - wybieraj co chcesz, na roznym poziomie skomplikowania, itp.
Kazdy jezyk ma biblioteki do operacji na polaczeniach internetowych,
Moli
23.11.2008, 00:27:31
Jeśli chcesz pójść trochę na łatwiznę, to zobacz program Turbo c++ od borlanda (dawny c++ builder).
Speedy
23.11.2008, 00:36:33
W środowisku borland c++ builder masz pakiet indy do połączeń internetowych. Możesz sobie napisać aplikację w c++, która połączy się z serwerem, coś z niego pobierze, zapisze, a po stronie serwera możesz stworzyć drugą aplikację w dowolnej technologii, która zrobi to, co będzie potrzebne. Protokół, za pomocą którego można się komunikować możesz sobie wybrać jaki chcesz - dr_bonzo już podał Ci najpopularniejsze przykłady.
Jabol
23.11.2008, 11:40:16
Jeżeli ma to się łączyć z serwisem WWW to najlepiej wykorzystać połączenia http. Tzn. zaimplementować porządne API z użyciem wszystkich możliwości HTTP (nie tylko get i post, ale też np. put i delete). Takie rozwiązanie w połączeniu z solidnym interfejsem typu RESTful bardzo dobrze się sprawdza, jest proste w obsłudze i projektowaniu (w implementacji też). Tylko musiałbyś zbudować porządny model DTO (tymsamym wymiana danych pomiędzy np. C++ i PHP albo Javą stałaby się banalna). Potem możesz napisać kilka parserów np. JSON, XML czy jeszcze lepiej Protocol Buffers (od google) i wybrać najlepszy i najszybszy. Mógłbyś od razu użyć autentyfikacji na poziomie HTTP co jeszcze bardzie by sprawę uprościło. Całość mogłaby też bez zbędnych kłopotów iść przez SSL. Nie ma co wymyślać koła od nowa. Jak jest porządny protokół to warto z niego korzystać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.