Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] qmail - funkcja mail nie dziala, serwer home.pl
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skellig
witam. nie znalazłem tego na forum, może ktoś mi pomoże:
otóż mam taki skrypt:

Kod
$plik = "1516.jpg";
$naglowki = 'From: ja@ja.pl\n'.
             'MIME-Version: 1.0\n'.
             'Content-Type: multipart/mixed; boundary=\"--SEPARATOR\"n'.
             '--SEPARATOR\n'.
             'Content-Type: text/html; charset=\"iso-8859-2\"\n'.
             'Content-Transfer-Encoding: 8bit\n'.
             'to jest treść wiadomości, i lepiej, żeby się załącznik pokazał, '.
             'bo jak nie, to się zdenerwuję...'.
             '<a href=\"http://flashzone.pl/\"><i>flash</i><b>ZONE</b>.pl</a>\n'.
             '--SEPARATOR\n'.
             'Content-Type: image/jpeg; name= '.$plik.'\n'.
             'Content-Transfer-Encoding: base64\n'.
             'Content-Disposition: attachment; filename='.$plik.'\n'.
             chunk_split(base64_encode(implode("", file($plik)))).'\n'.
             '--SEPARATOR--';
if (mail ('ja@on.pl', 'tt', 'ttt', $naglowki)) print "ok";
else print "zle"

i w zaleznosci jak go zapisze w Notatniku skrypt wyswietla albo tylko 'zle' (ANSI), albo qmail-inject: fatal: unable to parse this line:(i tu tekst $naglowki) a dopiero potem "zle" - kiedy zapisze plik w utf-8.tak czy siak mail sie nie wysyła. jesli zmienną $naglowki zamienie na jakis zwykły tekst, wszystko jest ok.

niech mi ktoś powie, proszę, co robię nie tak? jak wysłać ten cholerny plik? ścieżki na pewno się zgadzają.

pozdrawiam!
zulus
Ja unikam funkcji mail(), za dużo zalezy od konfiguracji serwera i zdarzają się jeszcze serwery gdzie ją blokują bądź mocno ograniczają. Zainteresuj się np klasą PHPmailer, potrafi ona używać bezpośrednio SMTP winksmiley.jpg
Strona oficjalna z tutorialem jak dodawać pliki http://phpmailer.codeworxtech.com/index.php?pg=tutorial#3
phpion
Cytat(zulus @ 24.11.2008, 03:32:45 ) *
Zainteresuj się np klasą PHPmailer, potrafi ona używać bezpośrednio SMTP winksmiley.jpg

PHPMailer jest dla mięczaków winksmiley.jpg hehe. Zdecydowanie bardziej polecam Swift Mailer. Osobne wersje pod PHP4 i PHP5, możliwość skorzystania z lżejszych metod do wysyłania newslettera... Polecam!
dr_bonzo
[OT]
...implode("", file($plik))...
a kolega slyszal o file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ?[/OT]
skellig
Cytat(dr_bonzo @ 24.11.2008, 08:59:33 ) *
[OT]
...implode("", file($plik))...
a kolega slyszal o file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ?[/OT]

dzięki za szybką odpowiedź. szczerze mówiąc w php stawiam pierwsze kroki, a kod, który napisałem jest żywcem ściągnięty stąd:
http://www.flashzone.pl/item/643/Jak-wysla...z-zalacznikiem/ , nie wiem więc czy funkcja implode jest tu na miejscu.

spróbuję za chwilę Twojej rady. Phpmailerem też się bawiłem ale w jakiś sposób nie udało mi się przesłać pliku, pobawię się jeszcze i jak się nie uda opiszę szczegóły. Jeśli nic nie pomoże, spróbuję Swifta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.