Tom:-)
24.11.2008, 19:58:29
Pytanie do doświadczonych starszych kolegów
Zakupiłem serwer. Postawię na nim Windows 2003 Server (nie stawiam Linux'a bo za dużo z tym pracy jest związane). Wgram też WebServ. Niestety będzie pracować na LiveBox'ie.
Moje pytanie jest takie czy ktoś korzystał z alternatywy i wgrał inny produkt niż WebServ? Ogólnie potrzebuję jednej aplikacji którą będę mógł wszystkim zarządzać. Czy w ogóle istniej coś takiego po Windows. Bo CPanel jest pod Linux'a...
Darti
24.11.2008, 20:06:41
Cytat(Tom:-) @ 24.11.2008, 19:58:29 )

Pytanie do doświadczonych starszych kolegów
Zakupiłem serwer. Postawię na nim Windows 2003 Server (nie stawiam Linux'a bo za dużo z tym pracy jest związane). Wgram też WebServ. Niestety będzie pracować na LiveBox'ie.
Pierwsze słyszę żeby na windowsie było mniej roboty ...
24.11.2008, 20:08:42
Jest mniej konfiguracji szybsze stawianie hosta. Ogólnie jest szybciej
erix
24.11.2008, 20:09:44
Cytat
Jest mniej konfiguracji szybsze stawianie hosta.
Jeśli korzystasz z IIS, to tak.
24.11.2008, 20:13:53
Tak oczywiście a dokładnie to z IIS 6.0, więc jakie oprogramowanie?
erix
24.11.2008, 20:15:31
Powiem krótko - jeśli chodzi o zarządzanie Apache pod Windows, to masz tylko komercyjne rozwiązania:
http://www.hqware.com/products/apacheadmin/OpenSource'owych/darmowych niestety, nie znam...
24.11.2008, 20:21:42
Czy to jest odpowiednik CPanel'u czy DirectAdmin pod Linux'em?
erix
24.11.2008, 20:29:18
Nie. Konsoli zarządzającej IIS-em dla Apache.
A jeśli chodzi o "webowe", to Plesk:
http://www.parallels.com/plesk/
ayeo
24.11.2008, 20:35:26
@Tom:-), masz ponad 100 postów! Zapoznaj się proszę z Regulaminem i zasadami panującymi na Przedszkolu. Popraw, proszę tytuł posta.
Pozdrawiam!
24.11.2008, 20:41:58
Konsolowe odpadają. Wolę wygodę chociaż tracę przez to na stabilności. Tylko że nie wiem ale chyba nie jest za free
ayeo temat już poprawiam ale nie zrozumiałem z postami. W złym dziale go umieściłem?
erix
24.11.2008, 20:43:41
Cytat
Tylko że nie wiem ale chyba nie jest za free
Napisałem przecież, że pod Windows webadminów za free na 99% nie dostaniesz; sam kiedyś szukałem i nie znalazłem.
Cytat
ayeo temat już poprawiam ale nie zrozumiałem z postami.
A tag tematu?

Już widać, kto regulaminu nie czytał.
24.11.2008, 20:49:56
No to nie dobrze

. Mogę też skorzystać z opcji null ale nie opłaca się. Chyba przejdę na Linux chociaż tak naprawdę nie ma experta od tego żeby napisał który jest najlepszy pod host...
erix
24.11.2008, 21:08:00
Ale jakkolwiek, pod Windows lepiej używać IIS. Wiem, że może sieję herezje, ale w przypadku Apache pod Windows nieraz dzieją się dziwne rzeczy, które na innych platformach nie występują.
Apache powstawał z myślą o Uniksach...
debian
24.11.2008, 21:12:26
Tom czemu nie chcesz postawić tego na Linuxie? Mało jest konfiguracji... Debiana polecam. Jak chcesz to pomoge Ci w konfiguracji. A zarządzanie to masz Webmin za free. Lub cPanel, DA za cash.
24.11.2008, 21:44:34
Debian Główny argument to: nigdy nie miałem styczności z żadnym produktem Linux. Czytałem że długo schodzi ze stawianiem systemu oraz długo schodzi z konfi nawet pod stację roboczą. Jest ich dużo na rynku i nikt nie może napisać który z nich jest najbardziej wskazany pod host. Czytałem że najbardziej zaawansowany jest pod stacje robocze właśnie Debian i najlepszy.
Na stronie:
http://www.linux.pl/?id=distro jest taki wybór że szok

Na stronie:
http://www.linux.pl/?id=article&kategoria=8&show=340 też jest trochę
Ale
debian póki jesteś i widzę że masz wiedzę i jeszcze nie uciekłeś to mam pytanie
czy są osobne Linux'y pod serwery i stacje robocze?
Jeśli chodzi o Plesk to można go zassać z:
http://pleskwin.download.swsoft.com/Plesk/...ld080722.15.exe po poprzedniej rejestracji ale wydaje mi się że jest to wersja trial na klika dni
piotrooo89
24.11.2008, 21:50:15
tak jest trochę stawiania i konfiguracji... ale postawisz raz i już tylko zarządzasz.... ja osobiście polecam Ci trustix stawiałem na nim serwerki i naprawdę hula aż miło ale niestety ma tylko konsole (przynajmniej ja się z takim spotkałem) ale naprawdę stabilność i kultura pracy bdb... natomiast w domu (na LAN'ie) mam debiana też fajnie hula tylko już było więcej konfiguracji.
24.11.2008, 21:59:34
I już jest rozbieżność w wyborze

Konsolowy to raczej odpada. Jestem wygodny a w konsoletach trzeba wpisywać polecenia. Wiem że na konsolowych jest większa stabilności niż na okienkowych.
piotrooo89 od początku masz Debiana czy wcześniej miałeś jakiegoś Unix'a? Na czym polega congi w Linux'ie? Chodzi np: o wygląd, ustawienia mee itd... (nie za bardzo wiem jak i co bo nie miałem nigdy w użyciu)
A czy Linux ma opcję 'pulpitu zdalnego'? Bo mam lapka na XP i bym się lanem łączył z serwem bo nie mam monitora i reszty wyposażenia do serwera
piotrooo89
24.11.2008, 22:03:45
mój 1 Linux to
Mandrake 9 wiec trochę czasu temu już to było.
Cytat
A czy Linux ma opcję 'pulpitu zdalnego'? Bo mam lapka na XP i bym się lanem łączył z serwem bo nie mam monitora i reszty wyposażenia do serwera
ja mam dokładnie taką samą sytuacje ale łącze się z
Debiana za pomocą putty... ale to również konsolka bo ja nie mam w ogóle wgranego środowiska graficznego (kde czy gnome) ale to nie znaczy że ty też nie musisz wgrywać.
Darti
24.11.2008, 22:04:35
*nixy mają coś lepszego (moim zdaniem) niż pulpit zdalny

terminal
24.11.2008, 22:20:19
Czyli pod postawieniu Linux'a nie ma środowiska graficznego?
erix
24.11.2008, 22:28:02
Jest, ale komfortowo zarządzać przez GUI nie będziesz. Sory, ale jeśli zabierasz się za stawianie serwera, to lepiej zaznajom się z konsolką; to nie jest takie trudne, a osiągniesz, co chcesz.
piotrooo89
24.11.2008, 22:29:19
jasne że jest zależnie od dystrybucji jakiej wybierzesz... możesz postawić Debiana z jakimś "lekkim" środowiskiem graficznym np: Fluxbox
24.11.2008, 22:34:33
Czyli Debian produkuje różne pod systemy? Dobrze rozumiem?
Widzę że lepiej będzie jak zrobię serwer na Windowsie. Jeżeli chodzi o Linux to mało wiem
erix
24.11.2008, 22:34:38
piotrooo89
24.11.2008, 22:36:19
wiesz mało ale jak chcesz żeby to "jakoś" wyglądało i było w miarę bezpieczne to zainwestuj w naukę Linuxa... nie ma tragedii naprawdę jak powiedział ~erix szybko to ogarniesz.
24.11.2008, 22:40:50
Lepiej będzie jak postawie na Windows. Dziękuje za pomoc
Mogę prosić o zrzut ekranu jak wygląda Linux pod kondolą?
erix
24.11.2008, 22:41:36
Człowieku, Google zamknęli...? :|
Sory, ale takich screenów jest w chorobę.
24.11.2008, 22:48:18
Oczywiście że są ale nie są konsolowe tylko na grafice i to głównie Gnome
erix
24.11.2008, 22:49:33
24.11.2008, 23:02:11
Tak jak podejrzewałem (jak programowałem w Delphi) wygląda jak DOS :/
Czyli trzeba spisywać na kartkę co gdzie się zapisało itd... jak to kiedyś było
Darti
24.11.2008, 23:07:58
w DOSie panował totalny haos, w linuxach wszystko jest ślicznie poukładane, nie ma liter dysków, wszystko jest na swoim miejscu. Początkowo też myślałem że to kolejny DOS ... teraz - najlepszy system serwerowy. I co ważniejsze, nie pracuje tylko na PCtach
24.11.2008, 23:18:18
Uuu a to dziwne... Ale rzeczywiście po przeczytaniu paru tematów dochodzę do wniosku że konsola jest lepsza pod host; w użytku domowym zastosował bym raczej większe środowisko graficzne żeby było łatwiej obsługiwać komp (tylko nie wiem czy nie mam za słabego laptopa pod Linux)
erix
24.11.2008, 23:34:31
Jak komp pociągnie Ci windę, to Linuksa tym bardziej; nawet żwawiej będzie chodzić. :]
PS. Konsolę masz wszędzie; osobiście pracuję na co dzień pod Winzgrozą, ale z konsoli jest szybciej niż celować kursorem i wyklikiwać.
24.11.2008, 23:39:53
Specyfikacja lapka Medion:
CPU: Intel 1,7 GHz (nie 2 rdzenie)
RAM: 1 GB
HDD: 100 GB
Serwer:
CPU: 2 x 1GHz
RAM: 1GB
HDD: 80 GB
A właśnie a jak wygląda sprawa ze sterownikami pod Linux'a dla lapka i serwera?
erix
24.11.2008, 23:51:09
Proponuję założyć osobny temat na tą dyskusję.
25.11.2008, 00:44:47
Jak nie ma problemu ze sterownikami to nie trzeba. Ale ja np: nie mam sterów do notebook'a a do serwa jeszcze nie wiem bo dziś wygrałem aukcje
A co myślicie o systemie: FreeBSD
Riklaunim
25.11.2008, 11:52:51
Cytat(Tom:-) @ 25.11.2008, 02:44:47 )

Jak nie ma problemu ze sterownikami to nie trzeba. Ale ja np: nie mam sterów do notebook'a a do serwa jeszcze nie wiem bo dziś wygrałem aukcje
A co myślicie o systemie: FreeBSD
Chodzi o sterowniki dla Linuksa? Ogólnie niczego nie trzeba doinstalowywać, czy szukać na jakiś stronkach. FreeBSD/Linux - jedno czy drugie musisz znać system i umieć konfigurować na nim usługi (ogólnie przebiega to podobnie). Bez tego nic ci nie pomoże, też stawianie środowiska graficznego.
Polecam zacząć od
http://jakilinux.org/dlaczego-linux/
erix
25.11.2008, 15:52:26
FreeBSD? Powiem to tak - sympatyczny.

Rewelacyjny system portów; przy kompilacji programów nie trzeba pamiętać składni skryptów
./configure, gdyż jest niby-konfigurator, który umożliwia wybór odpowiednich opcji.

Filozofia a'la Gentoo, ale IMHO przyjaźniej się instaluje sam system.
piotrooo89
25.11.2008, 16:30:53
ale ja mimo wszystko uważam że na sam początek - tak do nauki - wystarczy mu Mandriva. pobędzie trochę z linuxem przestawi się i już później łatwo się przestawi na np. Debiana.
25.11.2008, 18:30:42
Widzę że FreeBSD na razie odpada. A Debian jest trudny w obsłudze bo chyba zacznę na nim pracować. W konsolach trzeba znać polecenia jak uruchomić dany proces czy skopiować zawartość katalogów bądź zainstalować dany soft
tenior
25.11.2008, 18:39:44
porozgladaj sie za Plesk panel na windowsa oczywiscie, zreszta na windowsa masz remote desktop wiec po co ci panel
25.11.2008, 18:52:01
Zassałem z URL producenta Plesk, ale to chyba trail a na tym mi nie zależy. Remote desktop jeszcze o tym nie czytałem. Starsi koledzy mnie przekonali do Linux'a. Kiedyś trzeba się ruszyć i poznać coś nowego w szczególności że jestem programistą a jeszcze ani razu nie miałem styczności w Linux. Jedynie mnie przeraża obsługa na terminalu gdyż przypomina mi się BEZNADZIEJNY DOS w którym był bu...el w plikach a zapisane pliki w kapowniku doprowadzały nie tylko mnie do wymiotów
erix
25.11.2008, 19:17:19
W Linuksie masz raczej porządek.

no pomijam przypadki, gdy sam doprowadzisz do śmietnika.
debian
25.11.2008, 19:20:35
Jak stawiasz linuxa w wersji server to nie ma bo po co. Zbędne wpieprzanie RAMu i CPU. Ale jak masz Desktopa to instaluejsz sobie np, Debian Lenny GNOME, lub Ubuntu pochodny system debiana ze środowiskiem GNOME. Ale mniej stabilne niz debian i bardziej zautomatyzowane. Ja sam korzystam z linuxów i windowsa. A co do tego distro co podał kolega z avatarem pokemnoa ^^ to ja wole stawiac na znane dystrybucje z ogólno dostępnym i obszernym zbiorem pomocy i manuali. Debian na hosta się nadaje. Co do pytania autora tematu to configi na linuxie to poprostu edycja plików konfiguracyjnych danych pakietów. Czyli np, nie wiem dopisujesz sobie pare linijek, albo odchaszasz. Instalujesz inne pakiety etc.
EDIT:Starsi koledzy ^^ hmm... czy ja taki stary to nie wiem. Mam zaledwie 17 lat.

A co do porównania terminala z DOSem to tak jakbyś porównał np, paralotnie do odrzutowca. Szczerze DOSem nie umiem nic robic poza kopiowaniem plikow i formatowaniem dysku C:

a na linuxie wprawdzie można wszystko zrobić w terminalu. Począwszy od konfiguracji do skryptów backupowych do tekstowego Gadu-Gadu czyli ekg2 / ekg

)) Pozdro
25.11.2008, 19:27:30
Oczywiście

A masz napisane na kartkę co gdzie Ci się mieści? Bo nie ma Okienek żeby się szybko zorientować co gdzie przetrzymujesz
Przypomniało mi się nurtujące pytanie. Np mam na lapku konsole, to jak wygląda przeglądanie stron www. Wiem że musi być przeglądarka ale jak to będzie wyglądać skoro poruszasz się w 'trybie tekstowym'
piotrooo89
25.11.2008, 19:27:45
Cytat(debian @ 25.11.2008, 19:20:35 )

A co do tego distro co podał kolega z avatarem pokemnoa ^^ to ja wole stawiac na znane dystrybucje z ogólno dostępnym i obszernym zbiorem pomocy i manuali.
chodzi Ci o Trustix'a? no ale jak go postawisz to masz już praktycznie gotowy serwerek... ustawiasz jakieś fire-wall'e, smtp, konfigurujesz apache i hulasz na tym... tylko niestety only konsola.
debian
25.11.2008, 19:34:46
Teoretycznie tak. Ja wole sam od podstaw pakiet po pakiecie zainstalować ręcznie i skonfigurować bo wtedy wiem co mam, i mam pełną kontrolę i bezpieczeństwo. Nic mnie nie zaskoczy.
Cytat(Tom:-) @ 25.11.2008, 19:27:30 )

Oczywiście

A masz napisane na kartkę co gdzie Ci się mieści? Bo nie ma Okienek żeby się szybko zorientować co gdzie przetrzymujesz
Przypomniało mi się nurtujące pytanie. Np mam na lapku konsole, to jak wygląda przeglądanie stron www. Wiem że musi być przeglądarka ale jak to będzie wyglądać skoro poruszasz się w 'trybie tekstowym'
Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem. Ale po co na serwerze przeglądać strony WWW?

Serwer służy np, do ich przetrzymywania. Stawiasz strone na serwerze. Konfigurujesz serwer nazwa DNS. Podpinas domene. Wpisujesz adres na innym kompie i masz strone.
piotrooo89
25.11.2008, 19:37:48
Cytat(debian @ 25.11.2008, 19:34:46 )

Teoretycznie tak. Ja wole sam od podstaw pakiet po pakiecie zainstalować ręcznie i skonfigurować bo wtedy wiem co mam, i mam pełną kontrolę i bezpieczeństwo. Nic mnie nie zaskoczy.
postawiłem kilka serverków na tej dystrybucji i nie narzekałem naprawdę się spisuje... on sam w sobie jest już dość bezpieczny (jak wiadomo nie ma takich systemów w 100% bezpiecznych) ale po malutkiej naprawdę minimalnej konfiguracji można otrzymać naprawdę fajny efekt.
erix
25.11.2008, 19:40:54
Cytat
Oczywiście A masz napisane na kartkę co gdzie Ci się mieści? Bo nie ma Okienek żeby się szybko zorientować co gdzie przetrzymujesz
Nie trzeba kartki. :] Struktura powtarza się dość często i jest logiczna, więc tym łatwiej zapamiętać. I przyznam, że często jest wygodniej bez okienek.
25.11.2008, 20:39:43
Rozhulaliśmy się w temacie. Dziękuję za pomoc. Myślę że temat jest do zamknięcia. Dziękuję jeszcze raz za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.