Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Rookie
Właśnie wpadłem na pomysł, aby się trochę pobawić bazami danych, dopiero zaczynam, więc proszę o wyrozumiałość, poszukam sobie sam tutoriali, ale w każdym pisze tylko o tym co można z taką bazą zrobić jak już będzie stworzona sad.gif a ja nawet nie wiem jak ja mogę taką utworzyć. Mam program WebServ 2.0 Mam w nim coś takiego "Kontrola MySQL", "MySQL Control", "phpMyAdmin" - Każda z nich jest inna. Problem polega na tym, że ja nigdy nie ustawiałem ani nazwy użytkownika ani hasła do localhostu, a przy uruchomieniu phpMyAdmin jak i tamtych 2innych prosi mnie właśnie o hasło. Najwięcej próbowałem z phpMyAdmin bo gdzieś wyczytałem, że to jest bardzo dobre. Jest tam napisane "domyślny login: toot" - więc taki login wpisałem ale hasło się nie zgadza, nie jest puste ani nie jest tym samym słowem, ani nie jest nazwą "localhost" i już naprawdę nie wiem jakie to może być hasło, może ktoś ma webserva i wie z kąd to hasło odzyskać??
Za to przy MySQL Control przy tworzeniu bazy danych muszę podać nazwę hosta, tu to już na pewno mi pomożecie haha.gif - nie ważne co wpiszę, nazwa hosta jest zła, wyskakuje błąd podczas próby połączenia do bazy, że nazwa hosta zła. Próbowałem już localhost, localhost/phpmysql, i naprawdę bardzo różnych sad.gif HELP.
PS. Jestem dopiero MEGA początkującym, więc proszę, powstrzymajcie się od obraźliwych, nikomu nie potrzebnych komentarzy.
webasek
A masz uruchomionego webservera? Bo może nie może znaleźć servera? Po za tym proponuję bardziej przyeny serwer Krasnal miałem webserver i niestety często powoduje różne błędy.
phpion
Cytat(Rookie @ 29.11.2008, 10:54:57 ) *
"domyślny login: toot" - więc taki login wpisałem ale hasło się nie zgadza

Po pierwsze: nie "toot" tylko "root".
Po drugie: http://www.webserv.pl/?page=faq_czytaj&id=1 (wystarczyło chwilkę poszukać)
Rookie
sorki za "toot" - wiem, że root, zwykła literówka, dzięki ;]

edit:
no kurcze, ale to mi nic nie daje sad.gif kiedy wpisuję root, a jako hasło zostawiam puste pole wyskakuje #2003 - Serwer nie odpowiada
Wie ktoś co z tym zrobić? może mam coś gdzieś źle ustawione? Proszę o pomoc
erix
Cytat
Próbowałem już localhost, localhost/phpmysql, i naprawdę bardzo różnych

A masz wystartowaną usługę MySQL? snitch.gif Bo z tego, co piszesz, to najprawdopodobniej jest przyczyna Twoich kłopotów z bazą.
Rookie
A wiesz jak ją włączyć w WebServie, lub jak sprawdzić czy jest włączona?

erix
Nie wiem, jak przez te jakieś okienka sprawdzać. Masz w zarządzaniu komputerem usługi i tam jest MySQL.
phpion
Spróbuj zalogować się przez konsolę czyli:
1. Start -> Uruchom
2. Wpisz "cmd"
3. W uruchomionej konsoli wpisz "mysql -u root -p"
4. Mam nadzieję, że nie otrzymasz błędu o nieznanym poleceniu mysql, a zostaniesz poproszony o podanie hasła.
5. Nie podawaj żadnego hasła tylko naciśnij [ENTER].
6. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem powinieneś zobaczyć:
Kod
Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with; or \g.
Your MySQL connection id is 2
Server version: 5.0.67-community-nt MySQL Community Edition (GPL)

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.

Daj znać czy były jakieś problemy.
Rookie
Nazwa 'mysql' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy - wyświetla się jedynie coś takiego, niezbyt rozumiem o co tu chodzi biggrin.gif
phpion
W takim razie między krokiem 2 i 3 musisz przejść do katalogu, w którym masz plik mysql.exe (mnie jest to C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.0\bin):
Kod
cd C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.0\bin
Rookie
No... wiem o co chodzi, Norton Internet Seciurity 2005 blokuje, teraz muszę tylko wpaść na to jak odblokować
Po jego wyłączeniu wszyściutko chodzi, ale i tak dzięki za pomoc i poświęcony mi czas, no, chyba, że ktoś również ma NIS2005 i wie jak to odblokować to byłbym wdzięczny ;]
phpion
Nie pamiętam dokładnie w co trzeba klikać ale musisz dodać MySQL do sekcji "Kontrola programów" i zezwalać na działanie.
Rookie
OK mam dzięki wszystkim, którzy brali udział w tym temacie ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.