Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Litera "ł"
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wrzasq
Z góry przeraszam, jeśli było, ale ciężko wyszukać tematy pasujące do jednej litery tongue.gif.

Problem dotyczy traktowania litery "ł"/"Ł" jako "not LIKE" "l"/"L". Dla wszystkich innych liter polskiego alfabetu działa to poprawnie: ę -> e, ó -> o, ą -> a, ś -> s, ż,ź -> z, ć -> c, ń -> n. Tylko dla tej jednej litery LIKE twierdzi, ze jest różnica. Mam kodowanie utf8_polish_ci, próbowałem też latin2, bez różnicy.

Nie wiem, czy to sprawa MySQLa, w bugs.mysql.com też ciężko wyszukiwać raporty po jednej literze tongue.gif, a pozostałe hasła dają oczywiście masę niepotrzebnych mi wyników.

REGEXP nie jest wyjściem, bo tak jak napisałem docelowo będę używał UTF8 (zanim ktoś napisze jaki jest związek, to REGEXP nie nadaje się do stringów w kodowaniach wielo-bajtowych).
sticker
tu masz małe info na ten temat przynajmniej tak mi sie wydaje ze to dotyczy tego problemu http://bugs.mysql.com/bug.php?id=9604
wrzasq
może nie do końca na to miałem nadzieję winksmiley.jpg, ale tak, to ten sam problem, dzięki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.