Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Zalogowanie się na witrynę B z witryny A
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cezar708
Witam drodzy forumowicze mam następujący problem.

Przedstawię go na przykładzie:

~ mam dwie witryny A.com.pl oraz B.com.pl
~ na obie użytkownik musi się zalogować aby obejrzeć treść

Niestety klient sobie zażyczył aby po zalogowaniu się na witrynie A.com.pl była możliwość automatycznego przejścia na witrynę B.com.pl.

Załóżmy, że zalogowanie na obu serwerach charakteryzuje się ustawieniem
  1. <?php
  2. $_SESSION['zalogowany'] = 1;
  3. ?>

Jak zrobić aby po kliknięciu na linka w witrynie A.com.pl i kliknięciu na linka przejść bez ponownego logowania do witryny B.com.pl

Czego nie jestem w stanie zrobić:
~ nie mam możliwość ustawienia wspólnego systemu obsługi sesji (nie ma sensu posiłkować się session_handler())
~ nie ma możliwości ustawienia wspólnego ciastka

Macie jakiś pomysł, jak dokonać takiego cudu?

Pozdrawiam
Cezar708
help_mee
no jak... hmm ... zrobić ukryty formularz i przekazać zmienne na B.com.pl która by odświeżała sesję
Cezar708
W zasadzie może się udać, tylko że na A trzeba będzie jakoś utrzymać sesję B i vice versa. Ale to chyba dało by się załatwić...

... sprawdzę, czy zda to egzamin i dam znać...

W międzyczasie dostajesz plusa.

A czy ktoś ma jakiś inny pomysł?

Pozdrawiam
Cezar708
Vandzior
Są dwa rozwiązania. Jeden z nich już został przedstawiony. A oto on:

Cytat(help_mee @ 11.01.2009, 17:23:02 ) *
no jak... hmm ... zrobić ukryty formularz i przekazać zmienne na B.com.pl która by odświeżała sesję

A oto drugi z rozwiązań:
Zrób obie witryny na jednej bazie danych.
pinochet
Nie wiem dlaczego akurat sugerujesz zastosowanie jednej BD questionmark.gif Nie jest to konieczne ... może być pomocne.
Przeciez B nie widzi ciastek(w tym SID) A.
Na witrynie A jest obrazek z B i ten obrazek ustawia np cookie z jakims tam uniqkeyem moze byc on taki sam na A i B nie ma to znaczenia ... przy wejsciu na strone skrypt sprawdza w BD czy dany UK jest zalogowany czy nie ... przy logowaniu flage logged in ustawia sie dla wszystkich UK i serwisów danego uzytkownika. Cos jak autologowanie.
Chyba ze jest jakis sposob z BD ktorego ja po prostu nie znam ...
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.