Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][ajax] Jak zrobić, żeby coś się pokazało?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Asmox
Ponieważ temat jest na pierwszy rzut oka trochę dziwny - to spójrzcie na ten obrazek:

źródło: Temat: [design] Panel administracyjny by phpion
Głównie chodzi mi o tę informację - Dane o produkcie zostały pomyślnie zapisane.
Ale jak takie coś zrobić? Nie chodzi o obrazki i style - o to zajmę się sam. Chciałbym zrobić też coś podobnego - że jeśli ktoś się zarejestruje i wszystko będzie OK, to się pojawi jakaś informacja. Jak to zrobić?
lwc
Możesz sprawdzić to za pomocą instrukcji warunkowej, i potem wyświetlać na ekran informację o powodzeniu lub błędzie. Elo
rzymek01
ilość rozwiązań należy do zbioru liczb rzeczywistych, czyli jest nieskończona biggrin.gif

można to zrobić za pomocą JS (i/lub AJAX), PHP, szablonów, a nawet we flashu etc. napisz dokładniej o co ci chodzi, z czego korzystasz, jakie masz możlwiości...
Asmox
Jeśli mam wybór... to wolałbym to zrobić za pomocą PHP+HTML+CSS jeśli się da
shark121
prosta instrukcja warunkowa przed całym formularzem, jeśli formularz został przesłany i zapisany prawidłowo wyświetl tekst na zielonym tle, jeśli nie przesłano nie wyświetlaj, proste.
Asmox
Czy taki kod będzie dobry?
  1. <?php
  2. funkcja sprawdz_dane(){
  3. ... // Kod funkcji
  4. ... // Czyli sprawdznie danych itd...
  5. if (isSet($udane)) {
  6. if $udane = true {
  7. include "udalo_sie.inc";
  8. }
  9. if $udane = false {
  10. include "nieudane.inc";
  11. }
  12. }
  13. }
  14. ?>

Tylko jak zrobić, żeby dane z formularza były przesyłane DO FUNKCJI?
Czy tak będzie OK?
  1. <form action="<?php sprawdz_dane(); ?>" method="POST"></form>

Jeszcze pytanko: widziałem kod:
  1. <form action="skrypt.php" method="post" onsubmit="return validate();">

Jeśli w ogóle będzie on działał - czy wysłanie danych na skrypt.php będzie tylko wtedy, gdy return validate() wyniesie true?
rzymek01
zrób tak (narazie):
form z action="" (puste)

a przed formularzem:
  1. <?php
  2. if (!empty($_POST['name_z_inputa']) && ... )
  3. {
  4. echo 'udało sie';
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo 'formularz';
  9. }
  10. ?>

PS. zajrzyj do kursu, a potem dopiero pisz na forum tongue.gif
Asmox
Cytat
PS. zajrzyj do kursu, a potem dopiero pisz na forum tongue.gif

Weź ty sprecyzuj bo nie wiem o co ci chodzi
Nie wiem dlaczego zignorowałeś moje pytanie, zwłaszcza, że odpowiedź na nią brzmi TAK albo NIE. Tak więc powtarzam je: czy ten kod zadziała?
  1. <form action="<?php sprawdz_dane(); ?>" method="POST"></form>

Daj mi chociaż przetestować mój pomysł - uważasz że jest zły? To napisz dlaczego
Vielta
Przecież napisał
Cytat
form z action="" (puste)
Kod, który napisałeś nie zadziała :q
Asmox
No ok, ale jego kod mi się nie podoba, ponieważ co będzie jak ktoś wyśle pusty formularz? Chcę, aby się wyświetlił jakiś błąd zrobiony przeze mnie w celu poinformowania o tym użytkownika.
A skoro mój kod nie działa to jaki tak? Jeżeli JavaScript to potrafi, to myślę że php również.
Chcę
  1. <form action="javascript:get();">
przerobić na coś z PHP
shark121
Nie kombinuj, bo ci tak nie wyjdzie
  1. <?php
  2. if (!empty($_POST['name_z_inputa']) && ... ) {
  3. if(!empty($_POST['nazwapola']) {
  4.  if(!empty($_POST['innanazwapola']) {
  5.   echo 'udało się';
  6.  } else {
  7.   echo 'formularz';
  8. } else {
  9.  echo 'formularz';
  10. } else {
  11. echo 'formularz';
  12. }
  13. ?>
najlepiej do tego formularza sobie funkcję stworzyć
Asmox
No dobrze, skoro nie ma innego wyjścia...
A co oznacz to echo 'formularz' ?
Mam za pomocą echo wypisywać cały formularz blinksmiley.gif questionmark.gif
Trochę będzie dużo kodu....
A można przez php sprawdzić, czy dane z formularza zostały wysłane tj. czy został wciśnięty przycisk submit?

Mam pomysł, trochę przerobię ten wasz kod:
  1. <?php
  2. if (!empty($_POST['pole1']) || !empty($_POST['pole2']) || !empty($_POST['pole3'])) {
  3. if (!empty($_POST['pole1']) && !empty($_POST['pole2']) && !empty($_POST['pole3'])) {
  4. echo 'udało się!';
  5. }
  6. else {
  7. echo 'niepełne dane formularza'
  8. }
  9. }
  10. ?>

Tylko wytłumaczcie mi co to jest ten echo 'formularz'...
lwc
To "echo formularz" to po prostu wyświetlenie formularza. Jeżeli coś tam to go wyświetlasz. Możesz tam wklepać HTML'a albo zrobić funkcję zwracająca na ekran formularz i potem tą funkcję wywoływać w instrukcji warunkowej. Elo
Asmox
Ale jeszcze jedna sprawa.... czy po kliknięciu [SUBMIT] na formularzu funkcja
  1. <?php if(isSet($_POST['zmienna1'])) {
  2. echo "dziala";
  3. }?>

będzie miała wartość TRUE? To znaczy czy na ekranie wyświetli się napis 'działa'?
nevt
Cytat
Ale jeszcze jedna sprawa.... czy po kliknięciu [SUBMIT] na formularzu funkcja będzie miała wartość TRUE? To znaczy czy na ekranie wyświetli się napis 'działa'

A sam nie potrafisz kliknąć w SUBMIT i sprawdzić czy działa? Ręce się trzęsą czy myszka się zepsuła?

Nie tan dział - przenoszę do Przedszkola
Asmox
Człowieku po co przeniosłeś to do przedszkola? Przecież to jest związane z php A NIE Z AJAX a także nie jest to rzecz przedszkolna jak widać, bo za bardzo nikt mi nie może pomóc.
Dział i nazwa była w porządku i chciałbym przytoczyć punkt regulaminu do ciebie ~nevt
Cytat
3. Odpowiadanie na pytania:
c) Jeżeli nie znasz odpowiedzi, nie pisz nic. Po prostu czekaj.

Nie mogę teraz bawić się PHP bo nie ma mnie w domu. Po prostu się pytam.
Tak więc proszę o przeniesienia na poprzednie forum i zmianę tematu który był dobry.
nevt
Cytat
3. Odpowiadanie na pytania:
c) Jeżeli nie znasz odpowiedzi, nie pisz nic. Po prostu czekaj.

Znam regulamin nie gorzej niż ty. Mój post nie miał na celu pomóc ci, tylko upomnieć w ramach moich obowiązków moderatora.
Cytat
Człowieku po co przeniosłeś to do przedszkola? Przecież to jest związane z php A NIE Z AJAX a także nie jest to rzecz przedszkolna jak widać, bo za bardzo nikt mi nie może pomóc.

Widzisz - wymiana danych między przeglądarką a serwerem PHP jest technologią która przypadkiem nazywa się AJAX i jest najprostszą metodą rozwiązania twojego problemu. To, że nie masz kompletnie pojęcia jak rozwiązać prosty problem - nie zmienia faktu, że problem jest banalny. A przeniosłem do Przedszkola, ponieważ na forum nie ma działu Żłobek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.