Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SEO] Jak google(inne roboty) radzą sobie z polskimi znakami.
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
isso
Jak w temacie... ma ktoś pojęcie, jak radzą sobie roboty sieciowe z polskimi znakami w adresie?

przykładowo:

1. domena.pl/strona-o-dwóch-takich-co-ksieżyc-ukradli.html

czy

1. domena.pl/strona-o-dwoch-takich-co-ksiezyc-ukradli.html

który zostanie lepiej wypozycjonowany? czy może nie ma to znaczenia?
kilas88
Wikipedia stosuje polskie znaki i jak widać, wychodzi jej to na dobre smile.gif Jak na moje, lepiej jest brać przykład ze ston, które śmiało można by uznać za autorytet. Poza tym google poradzi sobie ze wszystkim tongue.gif a już na pewno z UTF-8, także bez obaw możesz używać ^^ z drugiej strony, ludzie wpisując zapytania do wyszukiwarki częściej mimo wszystko piszą bez polskich znaków, jak sądzę.. Choć nie jestem pewien.
Pilsener
Polskie znaki w adresie nie są zalecane, chyba, że nie zależy nam na użytkownikach z innych części świata i wyszukiwarkach innych niż google. Niezależnie od tego, czy wpiszesz stronę z polskimi znakami czy nie, i tak pojawi się w wynikach na podobnym miejscu. Ja bym się na palił do używania w adresie znaków diaktrycznych.
kilas88
Inne wyszukiwarki także wspierają znaki specjalne w adresie, choć inaczej je interpretują, np.
- altavista wyrzuci linki typu: en.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Go%C5%82%C4%85b
- yahoo: en.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Go%C5%82%C4%85b
- google: pl.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Gołąb

Jedyny problem to ręczne wpisanie adresu przez obcokrajowca, którego klawiatura nie obsługuje polskich znaków diakrytycznych.
isso
Dobry przykład z tą wikipedią ;-) temat zakończony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.