Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX]jakleci - na zywo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
atril
Witam,
w serwisie jakleci pl istnieje box "na zywo", w ktorym wyswietlane sa dzialania uzytkownikow (zalogowal sie, dodal zdjecie itp)

Moje pytanie: czy wiecie jak mozna uzyskac efekt plynnego wyswietlania wiadomosci?

Rozumuje to tak ze jest tabela do ktorej dodawane sa rekordy typu zalogowal sie, zarejestrowal sie, dodal komentarz itp
zbierane z dzialan uzytkownikow,a nastepnie (wyglada to na ajax) wyciagane z tabeli i wyswietlane - odswierzane co jakis czas.
Tylko normalne wyswietlanie danych powoduje ze jezeli np. 3 userow zrobi cos w danej chwili to pojawia sie to od razu (3 akcje w jednym odswiezeniu). Natomiast tutaj jest pewne opoznienie co powoduje wyswietlenie plynne - jedno pozniej 2 pozniej 3.

Czy mozna takie opoznienie zrobic w php ? czy raczej juz tutaj JS sie klania?
erix
Cytat
,a nastepnie (wyglada to na ajax)

Cytat
czy raczej juz tutaj JS sie klania?

Przecież sam sobie odpowiedziałeś. winksmiley.jpg
atril
chodzilo mi o to ze AJAX odpowiedzialny jest za odswierzanie zapytan do bazy, a pytanie moje jest jak mozna zrobic takie plynne przejscia.?
Np w chacie jaki udostepnia ta strona tez zastosowany jest ajax jednak wyswietlanie wiadomosci nie jest takie plynne (pojawiaja sie np 2 wiadomosci na raz)

czy mozna jakos ustawic opoznienie funkcji php pobierajacej dane z bazy?
tmgryf
jak sprawdzisz co tak naprawde przesylane jest ze strony to dowiesz sie ze przesylane sa wszystkie!!! linijki naraz do bufora, a funkcja je wyswietlajaca robi animacje "wstawiaj pojedynczo az do oproznienia bufora"
erix
Cytat
czy mozna jakos ustawic opoznienie funkcji php pobierajacej dane z bazy?

Możesz przecież po stronie JS porozbijać wszystko na linijki...

A jeśli chodzi Ci o animacje - każdy nowoczesny framework do JS posiada odpowiednie funkcje do ich obsługi. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.