atril
2.03.2009, 08:12:42
Witam,
w serwisie jakleci pl istnieje box "na zywo", w ktorym wyswietlane sa dzialania uzytkownikow (zalogowal sie, dodal zdjecie itp)
Moje pytanie: czy wiecie jak mozna uzyskac efekt plynnego wyswietlania wiadomosci?
Rozumuje to tak ze jest tabela do ktorej dodawane sa rekordy typu zalogowal sie, zarejestrowal sie, dodal komentarz itp
zbierane z dzialan uzytkownikow,a nastepnie (wyglada to na ajax) wyciagane z tabeli i wyswietlane - odswierzane co jakis czas.
Tylko normalne wyswietlanie danych powoduje ze jezeli np. 3 userow zrobi cos w danej chwili to pojawia sie to od razu (3 akcje w jednym odswiezeniu). Natomiast tutaj jest pewne opoznienie co powoduje wyswietlenie plynne - jedno pozniej 2 pozniej 3.
Czy mozna takie opoznienie zrobic w php ? czy raczej juz tutaj JS sie klania?
Cytat
,a nastepnie (wyglada to na ajax)
Cytat
czy raczej juz tutaj JS sie klania?
Przecież sam sobie odpowiedziałeś.
atril
3.03.2009, 13:50:51
chodzilo mi o to ze AJAX odpowiedzialny jest za odswierzanie zapytan do bazy, a pytanie moje jest jak mozna zrobic takie plynne przejscia.?
Np w chacie jaki udostepnia ta strona tez zastosowany jest ajax jednak wyswietlanie wiadomosci nie jest takie plynne (pojawiaja sie np 2 wiadomosci na raz)
czy mozna jakos ustawic opoznienie funkcji php pobierajacej dane z bazy?
tmgryf
3.03.2009, 13:54:37
jak sprawdzisz co tak naprawde przesylane jest ze strony to dowiesz sie ze przesylane sa wszystkie!!! linijki naraz do bufora, a funkcja je wyswietlajaca robi animacje "wstawiaj pojedynczo az do oproznienia bufora"
Cytat
czy mozna jakos ustawic opoznienie funkcji php pobierajacej dane z bazy?
Możesz przecież po stronie JS porozbijać wszystko na linijki...
A jeśli chodzi Ci o animacje - każdy nowoczesny framework do JS posiada odpowiednie funkcje do ich obsługi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.