Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Strona Hotelu
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
tansky
Witam

Prosiłbym o ocenę witryny jednego z Hoteli którą miałem przyjemność realizować. Całość działa w oparciu o autorski CMS, do którego z oczywistych powodów nie mogę podać dostępu smile.gif, ale dodam że można zarządzać każdą literka, zdjęciem, pozycja etc.

link
Spawnm
strona troszkę się rozwala w ie6 , ale z tego co widzę uwzględniłeś to dając komunikat:

Używasz przestarzaj wersji przeglądarki Internet Explorer. Aby ta strona wyświetlała się poprawnie musisz ją zaktualizować lub zmienić na inną. Kliknij jeden z poniższych logotypów by przejść na stronę pobierania innych przeglądarek.

ogólnie strona fajna, choć osobiście nie cierpię grafiki swf tongue.gif
sowiq
Cytat(Spawnm @ 5.03.2009, 12:07:41 ) *
Używasz przestarzaj wersji przeglądarki Internet Explorer. Aby ta strona wyświetlała się poprawnie musisz ją zaktualizować lub zmienić na inną. Kliknij jeden z poniższych logotypów by przejść na stronę pobierania innych przeglądarek.
Bardzo dobra inicjatywa! Popieram. Szkoda tylko, że nie wszyscy zleceniodawcy zgadzają się na coś takiego.

A co do samej stronki - bardzo ładna i czytelna. Kod HTML czysty. 9/10

[edit]
Konsola Firefox mówi:
Kod
Ostrzeżenie: Oczekiwano deklaracji, ale odnaleziono '*'.  Przeskoczono do następnej deklaracji.
Plik źródłowy: http://hotelcenturia.pl/css/reset.css
Wiersz: 7
----------
Ostrzeżenie: Błąd podczas przetwarzania wartości dla własności "filter".  Deklaracja opuszczona.
Plik źródłowy: http://hotelcenturia.pl/css/hotel/style.css
Wiersz: 422
----------
Ostrzeżenie: Błąd podczas przetwarzania wartości dla własności "filter".  Deklaracja opuszczona.
Wiersz: 427
----------
Wiersz: 432
----------
Błąd: Window.prototype is undefined
Plik źródłowy: javascript:window.__defineGetter__("top",%20Window.prototype.__lookupGetter__("top"))
Wiersz: 1
----------
Błąd: Window.prototype is undefined
Plik źródłowy: javascript:window.__defineGetter__("top",%20Window.prototype.__lookupGetter__("top"))
Wiersz: 1

Skoro już robisz komunikaty dla IE 6, to może warto wczytywać też oddzielne arkusze styli?
AxZx
Cytat(tansky @ 5.03.2009, 12:00:19 ) *
Witam

Prosiłbym o ocenę witryny jednego z Hoteli którą miałem przyjemność realizować. Całość działa w oparciu o autorski CMS, do którego z oczywistych powodów nie mogę podać dostępu smile.gif , ale dodam że można zarządzać każdą literka, zdjęciem, pozycja etc.

link

dlaczego hotelu napisałeś z dużej litery?
jakie to są oczywiste powody?smile.gif pochwal się tym cudem CMS, choćby na innej domenie.
szkoda, że na głównej jest flash.
ogólnie przyzwoicie to wygląda.
mike
Cytat(Spawnm @ 5.03.2009, 12:07:41 ) *
Zmień tekst na:

Jestem marnym deweloperem, który nie potrafi dobrze pociąć strony. Proszę zainstaluj coś innego nić IE 6.0 żeby nie było mi głupio.
tansky
Cytat(mike @ 5.03.2009, 13:39:07 ) *
Zmień tekst na:
Jestem marnym deweloperem, który nie potrafi dobrze pociąć strony. Proszę zainstaluj coś innego nić IE 6.0 żeby nie było mi głupio.

Dzięki za dosadną krytykę. Nie wydaje mi się byś na podstawie tego komunikatu był w stanie ocenić jakim deweloperem jestem, ale od strony użytkownika masz w sumie rację, chyba będę musiał to poprawić. Chociaż z drugiej strony, im mniej powodów do aktualizacji przeglądarki daje się internautom, tym mniej z nich to zrobi, co w sumie ogranicza możliwości deweloperów.
zwierzołak
Cytat
Zmień tekst na:

raczej na:

Jestem deweloperem, który ma lepsze pomysły na marnowanie czasu niż przystosowywanie strony do starej i żenującej przeglądarki, o której tym szybciej świat zapomni im więcej będzie takich jak ja. Ważniejsze jest dla mnie aby w Internecie upowszechniło się przestrzeganie dobrych standardów, co ułatwi życie i mi i Tobie niż Twoja chwilowa wygoda użytkowniku. Taki już jestem zły.
mike
Cytat(tansky @ 5.03.2009, 13:46:11 ) *
Nie wydaje mi się byś na podstawie tego komunikatu był w stanie ocenić jakim deweloperem jestem, ale od strony użytkownika masz w sumie rację, chyba będę musiał to poprawić.
Strona nie wyświetla się poprawnie w przeglądarce, która ma 22.5% polskiego rynku. A Ty usprawiedliwiasz to przeglądarką. Czy to nie świadczy o Twoich umiejętnościach?
Gro deweloperów potrafi ciąć strony na wszystkie przeglądarki i nie chowa się za "przestarzałym" czymkolwiek.
Cytat(tansky @ 5.03.2009, 13:46:11 ) *
Chociaż z drugiej strony, im mniej powodów do aktualizacji przeglądarki daje się internautom, tym mniej z nich to zrobi, co w sumie ogranicza możliwości deweloperów.
A dlaczego chcesz karać użytkownika za cokolwiek. Możesz ustawić mu komunikat sugerujący zmianę jeśli tego chce i kierujący do informacji dlaczego mu się to opłaci. Ale nie możesz go zmuszać i szantażować źle wyświetlająca się stroną. Browse Happy
Kildyt
Cytat(mike @ 5.03.2009, 15:39:07 ) *
Zmień tekst na:

Ja bym do tego tak nie podchodził. Dlaczego mamy denerwować się z IE? Trzeba w końcu jakoś powiedzieć użytkownikowi, że to nie jest jedyna i najlepsza przeglądarka. Dla niektórych to "coś niebieskie" to internet.

Co do strony:
- brak stopki,
- zdjęcia (flash) na głównej stronie to IMHO kiepska decyzja. Za wysokie, dziwnie ułożone i do tego jest zbyt wielka różnica w kolorach. Jak najbardziej jestem na nie dla takich rozwiązań,
- logotyp w "centrum SPA" jest prawie niewidoczny.

Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie ten wciśnięty na siłę bajer flash'owy.
tansky
Cytat(mike @ 5.03.2009, 14:06:21 ) *
Strona nie wyświetla się poprawnie w przeglądarce, która ma 22.5% polskiego rynku. A Ty usprawiedliwiasz to przeglądarką. Czy to nie świadczy o Twoich umiejętnościach?

Raczej o lenistwie jeśli już. Nie mówiłem że nie potrafię, tylko że nie chcę (chciałem). Zresztą jak już pisałem, przyjmuję Twoje argumenty optujące za wspieraniem IE6 w maksymalnym zakresie i mniej inwazyjnym komunikatom o starej wersji (dzięki za link do BrowseHappy). Do poprawy. Tym niemniej - czekają nas jeszcze długie, ciężkie lata dopóki OEMowe explorery nie wyprą rachitycznych szóstek.
mike
Źle na to patrzycie. Spoglądacie na to z perspektywy geeka-ewangelisty tongue.gif
A jak to wygląda z perspektywy klienta? Dlaczego ktoś miałby zapłacić Wam pieniądze za produkt o kiepskiej jakości?
Wyobraźcie sobie. Honda czy inny prosucent mówi, że nie będzie produkował samochodów na polski rynek bo drogi są kiepskie. Co się dzieje? Zapominamy o Hondzie tongue.gif
I tak też skończy developer, który nie potrafi zadbać o jakość swojego produktu. A jak IE 6.0 spadnie na rynku to zera. To przestaniecie tworzyć pod IE7? Potem wyjście CSS 3.0 i co? Przestaniecie pisać pod Operę?
Głupota.

Należy tworzyć produkty działające zawsze i przy okazji informować uzytkowników o lepszym. A nie chować swój brak wiedzy, czasy i ochoty za ideologią.

---edit---
~tansky to już komentarz nie do Ciebie. Wiem, że zaczynasz patrzeć na to lekko inaczej.
Kildyt
Cytat(mike @ 5.03.2009, 16:21:41 ) *
Potem wyjście CSS 3.0 i co? Przestaniecie pisać pod Operę?
Dlaczego opera? Jak wiem, to ta przeglądarka dość dobrze radzi sobie z CSS 3. Jednak, trochę boli mnie, że w ostatniej wersji wyłączyli zaokrąglenia krawędzi, ale za to opera ma cienie pod czcionki, a firefox nie.

Do autora strony: zdecydujesz się na usunięcie tego slajdu zdjęć?
mike
Cytat(Kildyt @ 5.03.2009, 14:32:00 ) *
To wcale nie jest konieczne.
Można bardzo ładnie "wybrnąć" w taki sposób, że pokazujemy zwykły banner/top w postaci obrazka czy zwykły link (przy tym mniejszym elemencie flash) a jeśli użytkownik posiada uuchomiony JavaScript i pozwla na flasha to wtedy podmienieniamy te elementy na flashowe.
I ładnie, i funkcjonalnie, i proste do wykonania.
tansky
Cytat(Kildyt @ 5.03.2009, 14:32:00 ) *

Raczej nie. Ale pomysł mike żeby zamiast flasha dla osób z wyłączonym js wyświetlać statyczny obrazek wydaje się być rozsądny.
zegarek84
jeśli nie wszystko chcesz pisać oddzielnie pod starsze IE to zawsze możesz skożystać z projektu google który trochu załatwi kilka spraw - niestety wymagana włączona obsługa js ;p - ale 99,9% osób ma właczone js winksmiley.jpg

http://code.google.com/p/ie7-js/
tansky
Cytat(zegarek84 @ 5.03.2009, 14:54:54 ) *
jeśli nie wszystko chcesz pisać oddzielnie pod starsze IE to zawsze możesz skożystać z projektu google który trochu załatwi kilka spraw

Z tym, że...

The script only fixes images named: *-trans.png // ale to jeszcze mały problem, bo...

Unfortunately, the transparent background image cannot be tiled (repeated) using background-repeat. Nor can it be positioned using background-position. // sad.gif
zegarek84
zauważyłem że masz cień na PNG ^^ - można to zrobić na kilka sposobów - ale napiszę ten który raczej Ciebie będzie interesował... jest więcej skryptów w google ^^ - ten co podałem wcześniej "naprawi" większość problemów.... co do tego tła:
AlphaImageLoader
a na forum mozilli masz tego przykład z przed 3 lat ^^:
[CSS] przezroczysty png jako tło div

EDIT
co do background-repeat to coś takiego nie pamiętam w jakiej formie też pod IE działa - zerknę do archiwum....

w archiwum mam ciutkę inaczej i wydaje mi się że było dobrze ale nie mam na czym sprawdzić bo na laptopie nie mam IE ;p - więc podaję link gdzie to reapit jest podobnie ale..:
http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php?t=...asc&start=0
dlatego podałem tam link bo nie pamiętam co dokładnie znaczy background-attachment:fixed; - tzn. domyślam się gdyż dosyć dobrze rozumię angielski ale zawsze muszę sprawdzać jak co działa wizualnie a w swoim archiwum w CSS tego nie mam ;p
.radex
bardzo mi się nie podoba efekt w cenniku i galerii - zmienia on wysokość strony co brzydko przesuwa stronę w pionie podczas przełącznia.

--

co do PNG - gdy nie zależy na jakości, zawsze można zmienić na ośmiobitowy bez naruszenia kanału alpha
melkor1984
mi to by się jeszcze przydał mod_rewrite...

nie lubię stron z adresami typu

http://hotelcenturia.pl/spa.php?oferta,pak...armonii_zmyslow

lepiej moim zdaniem wyglądałoby:

http://hotelcenturia.pl/spa/oferta/pakiety...ii_zmyslow.html

i Google zaraz bardziej by stronkę lubiło smile.gif
nexis
Cytat(melkor1984 @ 17.03.2009, 11:40:17 ) *
i Google zaraz bardziej by stronkę lubiło smile.gif

To plotka, którą niestety za dużo ludzi powtarza.
Volume
hmm, no nie wiem czy plotka, z tego co czytalem w niejednym tut. to wszedzie byla mowa, ze google lepiej indeksuje takie podstrony, czyzby wszyscy nie wiedzieli co pisza?

Co do komenatrza mike to kiedys tez bym tak skomentowal ale obecnie uwazam, ze poprawna czesc graficzna niech pozostanie dla tych co choc troche dbaja o aktualizacje, a dla reszty byleby byla strona czytelna, czyli dobry xhtml styka.
erix
Cytat
czyzby wszyscy nie wiedzieli co pisza?

Najwidoczniej nie wiedzą. U źródeł najpewniej: http://googlewebmastercentral.blogspot.com...tatic-urls.html

Wnioski wyciągnij sam. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.