Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak zmierzyć wykorzystanie transferu dla konkretnego katalogu na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Cześć smile.gif

Chciałbym udostępnić na serwerze kilka katalogów, kilku userom. Mają sobie wrzucać tam przez upload własne zdjęcia i zamieszczać je na swoich stronach.

Powiedzcie mi mądrzy ludzie smile.gif czy można policzyć jaki transfer - w tą i z powrotem generuje jeden taki katalog?
Czy jest jakieś gotowe rozwiązanie, czy trzeba by coś konkretnego napisać?

Bardzo bedę wdzięczny za mądrą podpowiedź smile.gif
No i z góry dzięki smile.gif
erix
Jeśli chodzi o rozwiązanie czysto via PHP, to pliki wyświetlasz przy pomocy jakiegoś skryptu, który w bazie dodaje/odejmuje od limitu transferu konkretnego użytkownika. Możesz ewentualnie podstawić to pod mod_rewrite, żeby użyszkodnik nie wiedział, co się dzieje. winksmiley.jpg

A jeśli chcesz rozwiązanie stricte serwerowe, to chyba było coś takiego jak mod_bandwidth dla Apache.

Ostatecznie, można parsować access_log, co godzinę aktualizować wpisy, sprawdzać rozmiary pobieranych plików i gra gitara. winksmiley.jpg
BatGraf
Dzięki smile.gif

O to mi chodziło. Chciałem, żeby ktoś mi powiedział - czy się da i mniej więcej - czym. Teraz zapytam googla co o tym wie smile.gif

Oczywiście jeśli chciałbyś rozwinąć temat nawet odrobinę, będzie to dla mnie duża pomoc (i myslę, że dla innych odwiedzających), ale nie nalegam smile.gif Nie lubie być takim "jak to zrobić - nipisz mi wszystko, tak, żebym tylko skopiował" :]

Nie do końca wiem o czym dokładnie mówisz, ale chodziło mi o nakierowanie na temat i za to dzięki . Teraz czas na edukację

Ew, jak z czymś będę miał proble, zgłoszę sie jeszcze oki ? smile.gif
erix
Cytat
Oczywiście jeśli chciałbyś rozwinąć temat nawet odrobinę

Parsujesz plik access_log, który zawiera informacje o żądaniach.

Klas do tego już powstało pewnie multum, do wyboru, do koloru. Najważniejsze jest policzenie transferu, czyli: we wpisach dziennika są zawarte ścieżki do pobieranych plików. Masz ścieżkę - masz katalog i plik. Teraz wystarczy tylko pobrać rozmiar tego ostatniego i odjąć odpowiednio transfer. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.