Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] newsy na plikach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peter13135
moja szkoła (która od września wystartowała) zamierza mieć swoje www,
ja podiołem sie zadania że zrobie skrypt newsów oparty na plikach txt, i mam kilka wątpilowośći

jak ma wyglądać skrypt??
-tak jak mówiłem, ma być na plikach txt.
-mają być takie "pola" jak temat, autor, data i treść newsa
-wyświetlanie tytułów ostatnich 5 newsów (w menu), i wszystkich w podstronie newsy
-jeszcze ma być pare kilka bajerów ale to może sobie z tym poradzę biggrin.gif

no więc dla przykładu mam 20 newsów czyli 20 plików tekstowych, a więc żeby zrobić listę tytułów muszę zajrzeć do każdego pliku, czy to nie będzie zbytnio zamulało serwera?questionmark.gif, jeśli tak to jak to zrobić inaczej??

drugi problem to zapisywanie tych newsów w plikach,
jak mówiłem mają być pola: temat, autor, data, treść, w jaki sposób to wszystko zapisać?? każda informacja jako inna zmienna??/ czy może w specjalnych tagach typu <news>blabla</news><author>Zdenek</autor> questionmark.gif
nospor
Cytat
ja podiołem sie zadania że zrobie skrypt newsów oparty na plikach txt,
Takie bylo zalozenie odgórne ze to ma byc na plikach, czy moze tylko Twoje? Jak tylko twoje to przejdź na baze danych. oszczedzisz sobie czasu
peter13135
założenie od górne biggrin.gif tak pani profesor obmyśliła biggrin.gif
MWL
cóż, to ei trudne, file_get_contents() i file_put_contents() i... jechana tongue.gif

do tego przyda Ci sie też simpleXML
wookieb
To chyba pora zmienić jej tytuł...
Cytat
no więc dla przykładu mam 20 newsów czyli 20 plików tekstowych, a więc żeby zrobić listę tytułów muszę zajrzeć do każdego pliku, czy to nie będzie zbytnio zamulało serwera? questionmark.gif , jeśli tak to jak to zrobić inaczej??

Musisz zajrzeć jezeli nie zrobisz sobie listy w innym pliku.
Tak bardzo nie "zamuli"
Cytat
jak mówiłem mają być pola: temat, autor, data, treść, w jaki sposób to wszystko zapisać?? każda informacja jako inna zmienna??/ czy może w specjalnych tagach typu <news>blabla</news><author>Zdenek</autor> questionmark.gif

2 opcja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.