Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Generowanie unikalnych adresów URL z nazwą usera po slash'u
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ojdas
Witam,

Szukam pomocy w takie sprawie, chodzi mi o to jak to jest zrobione tak jak tutaj http://www.garnek.pl/balisto czyli np. zdjęcia/profil jest wyświetlany po adresie URL?
Chciałbym teraz coś takiego zastosować u siebie gdzie mam w bazie przechowywane dane o unikalnej nazwie użytkownika oraz zdjęciach jakie zostały powiązane z tym użytkownikiem...
Jak konstruować takiego URL'a aby po moim adresie url i tej unikalnej nazwie usera były zawsze wyświetlane zdjęcia najbardziej aktualne gdyż chciałbym taki link wysyłać w mailu,
czyli user dodaje swoje zdjęcia, a ja mu przesyłam gotowego URL'a do tych zdjęć ze wskazaniem na to co dodał właśnie do bazy...?
Chodzi mi tylko o sam fakt generowania takiego adresu?

pzdr.
Piotr
Foxx
Link może wyglądać praktycznie dowolnie, na przykład tak:

Najważniejsze jest co zrobi Twój plik zdjecia.php gdy ktoś wywoła taki url. W tym przypadku powinien sprawdzić wartość parametru $_GET['show'] i jeżeli == 'last' to wywołać odpowiednie zapytanie do bazy, które pobierze ostatnie zdjęcie (i wyświetlić je).
Mephistofeles
Jeśli chodzi ci natomiast o adresy takie jak na tym co pokazałeś, to zainteresuj się mod_rewrite'm.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.