przypuśćmy jest założenie że w ciągu doby na serwer zostanie wysłane 432000 żądań na dobę co daje 5 żądań na sekundę
jako parametr ab daje -n 432000 -c 5
w wyniku dostałem
- ilość przetransferowanych danych 5207879442 b
- transfer 287.73 kbps
- czas trwania testu 5h 40m
czy można zinterpretować to tak, że serwer (jeśli chodzi o transfer danych) uciągnie (dla okrągłości niech będzie 6h) 4x tyle danych - ja wiem, że do tego dochodzi baza, ale czy rozumowanie jest dobre - skoro tyle żądań zostało obsłużonych (dla łatwiejszego liczenia) w 6h to w 24h można obsłużyć 4x tyle
- serwer łącznie z bazą dał radę obsłużyć prawie 25 (24.94) żądania na sekundę
czy to oznacza, że jeśli chodzi o wydajność liczoną jako ilość obsłużeń na sekundę to serwer może obsłużyć 5x więcej żądań i nic mu się nie stanie - czyli jeśli np max ruch będzie w godzinach 7-20 a jego szczyt będzie 4,5x większy od sredniej to nie ma się co martwić serwer to wytrzyma
jak to scalić (jeśli dobrze interpretuję)
- wg danych można obsłużyć 4x więcej
- wg ilości zapytań na sekundę można obsłużyć 5x więcej
czy brać wartość mniejszą, czy (a na mój rozum może tak być) jeśli będzie się zwiększała ilość danych i ilość żądań to transfer na sekundę będzie spadał i w efekcie wartość maksymalna jest między 4 a 5?
a co w przypadku bardziej zakręconych aplikacji, gdzie będzie coś doczytywane ajaksowo nieregularnie itp itd?
czy w takim przypadku najlepiej zebrać do kupy wszystko co jest - policzyć (np na podstawie zapytań) wartości średnie czy tam medianę i spreparować jakieś specjalne żądanie testowe, które by symulowało aktywność użytkownika na stronie i na tej podstawie coś wnioskować
ostania ważna rzecz to błąd 70007 - gdzieś doczytałem, że wynika z przekroczenia czasu odpowiedzi - OK - ale czy można to interpretować to w ten sposób, że np przy danych wartościach n i c serwer nie uciągnie i przestanie rozmawiać, czyli użytkownik otrzyma jakiś błąd? np nie mam dostępu do konfiguracji bazy czy serwera lub php i nie mogę poustawiać limitów czasowych - jak to wtedy rozumieć takie coś czyli The timeout specified has expired (70007) 7899 requests completed (a w parametrze n było np 10000)
czy to oznacza, że się zrobił zator i żądanie 7900 przegło sprawę i jest po zawodach - dalej serwer nie uciągnie