Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Web Services + https + certyfikat p12
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peter_o
Nie jestem pewien czy temat nadaje sie do dzialu przedszkole, ale niestety pierwszy raz sie z tym zetknalem w php wiec kompletnie nie mam pojecia jak sie za to zabrac. A zatem do rzeczy:
Pracuje wlasnie nad niewielkim projektem dla klienta, ktory ogolnie mowiac ma byc modulem komunikacyjnym pomiedzy jego bazami danych a uslugami webowymi innej organizacji. Projekt nie jest sam w sobie zbytnio skomplikowany - na koniec musze go zamknac w skrypcie ktory bedzie wywolywany z linii polecen.
Problem z ktorym utknalem wiaze sie tylko i wylacznie z polaczeniem z w/w uslugami - pracuja one pod https i tu zaczynaja sie schody bo nigdy nie mialem okazji pisac tego typu kodu. Od klienta dostalem nastepujace dane:
- pliki wsdl i xsd
- certyfikat z rozszerzeniem p12
- haslo do certyfikatu
- url do uslug
Szczerze mowiac nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac - powiedziano mi ze certyfikat trzeba jakos aktywowac, ale klient nie dostal zadnych dodatkowych informacji na ten temat - ja tez niewiele o tym wiem.
Czy jest jakis sposob na aktywowanie tego certyfikatu, czy moze organizacja ktora go wydala ma jakis mechanizm aktywacji?
Po drugie jak sie za to zabrac od strony programistycznej? Probowalem z nusoap ale niestety nie potrafie przebrnac przez problemy z certyfikatem - chyba od tego musialbym zaczac.
Mam nadzieje ze ktos z was ma wieksza wiedze na ten temat? Z gory dzieki za wszelkie informacje.

Wyglada na to, ze udalo mi sie polaczyc przy uzyciu nusoap ale niestety przy probie wywolania funkcji nie dostaje zadnej odpowiedzi. getDebug() zwraca na koncu:

2009-05-25 16:10:34.131030 wsdl: got WSDL URL
2009-05-25 16:10:34.131146 wsdl: Parse WSDL
2009-05-25 16:10:34.131514 wsdl: Parsing WSDL done
2009-05-25 16:10:34.131671 nusoap_client: checkWSDL
2009-05-25 16:10:34.131802 nusoap_client: getOperations returned false

Ma ktos jakis pomysl?
zbig
Witam !
Tak na prawde nie bardzo wiem na czym polega twoj problem.
Powinienes wyjasnic czy chodzi o to ze nigdy nie pracowales z wsdl-em czy obawiasz sie trudnosci z polaczeniem ssl.
Po pierwsze wpisz adres wsdl w przegladarce i sprawdz czy zobaczysz wygenerowny xml.
Xsd wlasciwie nie jest ci do niczego potrzebny. Zawiera on on informacje dla twego klienta o parametrach i metodach wsdl endpointa.

Napisz cos wiecej to moze otrzymasz bardziej rzeczowe informacje.
Do pracy z web serwisem uzywam SoapClient .
W najprostszej implementacji sprobuj ten kod

1. <?php
  2. $client = new SoapClient("twojwsdl.wsdl");// bez zadnych dodatkowych opcji
  3. var_dump($client->__getFunctions());
  4. ?>

i napisz co sie dzieje , a wtedy dopiero mozna cos podpowiedziec

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.