raf2001
21.02.2004, 13:52:57
Czy jest możeliwe sprawdzenie obciążenia serwera (czy działa poprawnie w 100% czy jakoś jest bardzo obciażony). Jeżeli taka mozliwośc istnieje to prosze o przykład.
ps. chodzi mi o rozwiązania związane wyłącznie z php, bez integracji w apacha.
Sh4dow
21.02.2004, 13:59:55
wiem ze są skrypty które zliczaja liczbe danych wysylanych/odbieranych przez sieciowke, ilosc wolnego miejsca na dysku, rozpoznanie systemu i ustawien, chyba bylo tam cos z procesorem, ale nie powiem ci czy napewno bylo obciazenie. Jesli juz to taki monitor raczej jako aplikacja mogla by byc. A skrypt musisz poszukac chyba na sourceforge byla strona. jak sie dowiem jak sie to nazywa to dam znac. Admin go uzywal u nas na serverze.
raf2001
21.02.2004, 14:02:51
oki. chodzi mi oto, czy na serwerku/koncie (baza danych i miejsce), czy coś zostało. Jeżeli to mozliwe to jak jest to prosze o proste obciązenie procka, lub łacza
hm... o ile pamietam, to mozesz to sprawdzic w latwy sposob przes shell'a. Logujesz sie na konto i wpisujesz jedna komende i wyswietla tobie jakie zurzycie procka... -> nie znam sie na linuxie, ale wiem ze tak qmpel administrator sprawdzal zurzycie procka... a oddzielna komenda na sprawdzenie lacza... Poszukaj w sferach linuxowych ;]
na *nixach
Kod
shell > top
shell > man top
ale nie wiem czy uzyszkodnik ma dostep, ja blokuje
MaKARON
23.02.2004, 23:05:32
Ogolnie nie powinno byc problemu - to trzeci wiersz. Nawet jezeli ktos uzywa grsecurity to nie powinno byc problemu...
raf2001
24.02.2004, 17:12:10
a jak to "wylistowac (wyświetlić)" w php, wiem że jest coś takiego, ale niepamiętam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.