Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Terminarz - powtarzalność zadań
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ziels
Witam,

Projektuję właśnie terminarz, spotkałem się z problemem powtarzalności zadań.

Mianowicie: chcę móc określić cykliczność w dowolny sposób a więc np pierwszy piątek miesiąca albo poniedziałki wtorki i czwartki. Baza na tą chwilę wyglądatak:

TABELA: Event
name
timestamp

Wymyśliłem że mogę dołożyć pole które będzie zawierać np informacje o cyklu w formacie "+2 days, + 2 days, +3 days" a więc zdarzenie miałoby miejsce w dwa określone dni tygodnia zależnie od momentu rozpoczęcia. Problem jest jednak z wybieraniem takich wpisów z bazy. Macie może jakieś pomysły jak to rozwiązać?

Chodziło mi po głowie jeszcze stworzenie osobnej tabeli z wpisami na każdy dzień roku i połączenie jej z tabelą zdarzeń relacją wiele do wielu dla każdego powtórzenia, ale wydaje mi się że można wymyślić lepsze rozwiązanie,

(Ale narobiłem literówek i powtórzeń, już poprawione)
Maveral
A nie możesz posłużyć się funkcją date() z parametrem "N" (albo jakimś innym)? To ci wyciąga dzień tygodnia i potem możesz sobie, to już dość swobodnie zaprząc do terminarza.
Ziels
Cytat(Maveral @ 2.06.2009, 17:00:12 ) *
A nie możesz posłużyć się funkcją date() z parametrem "N" (albo jakimś innym)? To ci wyciąga dzień tygodnia i potem możesz sobie, to już dość swobodnie zaprząc do terminarza.

Mógłbyś rozwinąć? Nie rozumiem w jaki sposób to ułatwi rozwiązanie problemu.
Maveral
Aaaa sorry, na szybkiego przeczytałem. Tobie nie chodzi o obrobienie tego, tylko wyciągnięcie z bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.