Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/JS]Zmiana nazwy pliku miedzy serwerami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tmgryf
na jakims serwerze sa pliki i mozna je sciagac tylko ich nazwa jest nieciekawa - a mianowicie nr indeksu wrzuconego pliku, obok pola do siagania znajduje sie opis.

i teraz moje pytanie czy jest jakis sposob php lub js lub oba aby wymusic przy zapisie konkretna nazwe pliku (z opisu), mając do dyspozycji drugi serwer?
phpion
Podczas kopiowania nadajesz po prostu własną nazwę, nie bardzo widzę z czym masz problem. Do wyciągnięcia tesktu przydatnego do stworzenia bardziej przyjaznej nazwy możesz uzyć wyrażeń regularnych (operując na źródle strony pobranym chociażby dzięki file_get_contents).
bim2
Autorowi chodzi chyba o JS, tzn że jak robisz header("Location: google.pl/plik.rar"); to on chce nam wysłać to o nazwie np costam.rar smile.gif

Odpowiadając: Nie nie da się.
tmgryf
....niby dostalem satyfakcjonujaca odpowiedz ale moze na wszelki wypadek bardziej nieco wyjasnie

na serwerze A do ktorego nie mam dostepu sa linki do plikow mniejwiecej tak: <a href="3123442.zip">bardzociekawazawartosc</a>

czy kożystając z serwera B, lub/i JS na serwerze A i B, bez kopiowania pliku A->B, można pobrac jakos plik o nazwie bardzociekawazawartosc.zip, ktory bedzie plikiem 3123442.zip?
Vengeance
Wydaje mi się że:
1. może da radę użyć mod_rewrite?
2. Możesz pobierać plik 3244142.zip przez file_get_contents lub co kolwiek innego, a twojemu użytkownikowi serwować go z odpowiednimi nagłówkami, wykorzystując prosty skrypt PHP, coś jak z przykładów php.net
  1. <?php
  2. // We'll be outputting a PDF
  3. header('Content-type: application/pdf');
  4.  
  5. // It will be called downloaded.pdf
  6. header('Content-Disposition: attachment; filename="downloaded.pdf"');
  7.  
  8. // The PDF source is in original.pdf
  9. readfile('original.pdf'); // tutaj file_get_contents('http://adres/pliku.zip')
  10. ?>
bim2
Tak, tylko to jakby pośrednio kopiowanie na serwer B z A smile.gif Po prostu się nie da jeśli nie chcesz transferu zużywać. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.