Na wstępie dodam że raczkuje w PHP, na stronie korzystam z takiego oto skryptu obsługującego formularz:
(przesyłam dane z formularza, zapisując w pliku .txt.)
Wrzucam tylko fragmenty kodu PHP, aby nie zaśmiecać.
Mój problem polega na tym że, pomimo iż wszystko dobrze działa, są czasem przypadki kiedy ktoś zbyt szybko kliknie "dodaj".
Puste pola formularza próbują zostać zapisane do pliku i czasem się wtedy wszystko chrzani...
Czy ktoś może mi pomóc, i pokazać jak napisać fragment kodu umieszczonego tuż przed zapisałem do pliku, który w momencie kiedy zapisywane pola tekstowe (zmienne $tresc, $autor.. itp) mają np. mniej niż 3 znaki odrzuca je, nie zapisuje,i przekierowuje do innej strony?
Z góry dziękuję, będe bardzo wdzięczny. Próbowałem sam na kilka sposobów, ale nic nie działa.
przykładowy formularz:
Kod obsługujący formularz:
<?php for($i=0;$i<count($plik);++$i) { if($plik[$i][0]==$_GET['delid']) { $ok=1; } else { if($ok==1){$plik[$i][0]=$plik[$i][0]-1;} } } exit; } fputs($file,$lp.'*|*'.$autor.'*|*'.$data.'*|*'.$tresc.'*|*'.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'*|*'.$wykonawca."r\n"); exit; for($i=0;$i<count($plik);++$i) { if(isset($_SESSION['login'])){$admin=' - Wysłano z IP: '.$komorka[4].' (<a href="?delid='.$komorka[0].'">Usuń</a> '.$IP.')';}else{$admin="";} echo '<DIV CLASS="l"><p class="autor"> - dodano: <i>'.$komorka[2].'</i> '.$admin.'</p><p class="news">temat: <b>'.$komorka[1].'</b><br>'.$komorka[3].'</p><p class="wykonawca">autor: '.$komorka[5].'</p></DIV><HR>'; }