Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] roznokolorowe wiersze ...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam.

Gdy pobieramy dany rekord, po pętli w echo umieszczam html z odpowiednia zmienna i przykładowo w tabelce w wierszu wyswielają się rozne dane z bazy danych. Jak zrobić, by jeden wiersz był takiego koloru, a drugi innego ? Bo jak mam np. po petli :

1. <?php
  2. echo '<tr><td width="140" height="26" style="background : #f3f3f3; font-size : 12px;">Płeć: </td><td width="650" style="background : #f3f3f3; font-size : 12px;"><b>'.$row['plec'].'</b></td><td style="background : #f3f3f3;"></td><br /></tr>';
  3. ?>

to wyswietlaja sie jedno kolorowy wpis jeden pod drugim - a jak zrobic by rozne rekordy, wyswietlaly sie na przemian raz jeden, raz drugi, raz jeden raz drugi... ?
PawelC
Zamiast background daj background-color bo to w CSS. Najlepiej przelicz ilość rekordów i przy pomocy pętli np for, co drugiemu daj inny kolor tła. Poszukaj na forum było napisane jak to zrobić.
bialko0019
no tak, ale wtedy by było, ze w wierszu sa dane, potem jets pusty, potem znowu dane, potem znowu pusty etc.. ;/
kefirek
Robisz coś takiego

1. <?php
  2. $i=0;
  3. while($r = mysql_fetch_object($wynik))    
  4. {  
  5. if ($i % 2 == 0) { $row_color = 'twój kolor'; } else { $row_color = 'twój kolor'; }  
  6. $i++;
  7. }
  8. ?>
bialko0019
no fajnie, dzięki a podpowiesz mi jesczze gdzie mogę wyświetlić wyniki czyli gdzie wstawić echo '<table....'; questionmark.gif ;p
PawelC
  1. <?php
  2. $i=0;
  4. {  
  5. if ($i % 2 == 0)
  6. {
  7.    $row_color = 'twój kolor';
  8. //Tutaj dajesz ten kod co miałeś z np siwym tłem
  9. }
  10. else
  11. {
  12.    $row_color = 'twój kolor';
  13. //Tutaj dajesz ten kod co miałeś z np czarnym tłem
  14. }  
  15. $i++;
  16. }
  17. ?>
kefirek
Tak powinno byc

1. <?php
  2. $i=0;
  4. {  
  5. if ($i % 2 == 0) { $row_color = '#FFFF00'; } else { $row_color = '#f3f3f3'; }  
  6. echo '<tr><td width="140" height="26" style="background-color: $row_color; font-size : 12px;">Płeć: </td><td width="650" style="background-color: $row_color; font-size : 12px;"><b>'.$row['plec'].'</b></td><td style="background-color: $row_color;"></td><br /></tr>';
  7. $i++;
  8. }
  9. ?>
bialko0019
Dziękuję Wam serdecznie !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.