Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Elementy formularza zależne od pola SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mkotek
Witam,
Chciałem zrobić formularz rejestracyjny, gdzie w zależności od wybranego selecta pojawią mi się odpowiednie pola, ale nie wiem dokładnie jak sprawdzić wybraną zmienną bez przeładowania strony. NP:

1. <?php
  2. echo ('<p /><b>Jestes:<br /></b><select name="status"><option values=>Wybierz </option>  <option name="student" >Studentem</option><option name="wykladowca">Wykładowcą</option>');
  3. ?>

i teraz chciałbym sprawdzić bez przeładowania jaka wartość została wybrana. Jeżeli student to:
  1. <?php
  2. echo ('<p><b>podaj nr albumu:<br /><input .... >  ');
  3. ?>

i tak samo przy wybraniu wykładowcy:
  1. <?php
  2. echo ('<p><b>podaj PESEL:<br /><input .... >  ');
  3. ?>

Może mi ktoś podpowiedzieć jak mam przekazać taką zmienną? zastanawiałem się nad ustawieniem $_POST['student'] i $_POST['wykladowca'] do każdej opcji przy value, ale to niestety nie działa. Jak się domyślam to ta zmienna zostanie dopiero przypisana po wciśnięciu przycisku submit. Więc jak to zrobić bez przeładowania.
Testowałem nawet rozwiązanie
  1. <?php
  2. value='.$zmienna1.'>student
  3. ?>
ale to też nie działa :/
Mam nadzieję, że wystarczająco to opisałem i ktoś podrzuci mi jakieś rozwiązanie (metodę). :/
erix
dynamic selects

Było nieraz, poszukaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.