Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: id_tematu, id_tematu_nadrzędnego - pętla w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
marcinp1984
Witam smile.gif
Na wstępie od razu przepraszam jeśli nie w tym dziale założyłem temat ale nie wiedziałem gdzie bardziej to pasuje.

I zacznę może od tego... mam taką tabelkę

TEMATY
id_tematu serial not null
id_tematu_nadrzednego integer null
....
....

reszta pól mało ważna tongue.gif id_tematu_nadrzednego jest kluczem obcym do id_tematu. Ogólnie działa to jak pętla... każdy temat ma swój jakiś temat nadrzędny poza pierwszym, który jest tematem głównym i w jeko przypadku id_tematu_nadrzędnego jest nullem. I teraz mam mały problem... Bo jeśli będę sobie tak dodawał temat w temacie itd. i w końcu zagłębie się na stronce dosyć mocno w te tematy to... po prostu nie bardzo mam pomysł na to co zrobić aby wracać po tych tematach w stronę tematu głównego.

Nie bardzo umiem to wytłumaczyć bo sam tego nie rozumiem jak to czytam biggrin.gif więc może coś takiego na przykładzie:

Sorry za to że umieściłem to jako kod php ale bez tego moje męczarnie w rozpisaniu tego poszły by na marne bo cała konstrukcja się psuła tongue.gif

1. <?php
  2. temat1 (id_tematu=1, id_nad=null)
  3.     |___temat2 (id_tematu=2, id_nad=1)
  4.                 |____temat3 (id_tematu=3, id_nad=2)
  5.                              |____temat4 (id_tematu=4, id_nad=3)
  6.                              |____temat5 (id_tematu=5, id_nad=3)
  7.                              |            |____temat6 (id_tematu=6, id_nad=5)
  8.                              |                          |____temat7 (id_tematu=7, id_nad=6l)
  9.                              |
  10.                              |____temat8 (id_tematu=18 id_nad=2)
  11. ?>

i jeśli teraz będe teraz przechodził na stronce z jednego tematu do drugiego i znajdę się np w temat7 toooo... jak teraz można się cofnąć z tego tematu np do temat3, albo chociaż do temat 6 nie używając na przegladarce przycisku wstecz tongue.gif Chodzi mi o to aby wraz z tym jak zagłębiam się dalej generowały się automatycznie jakieś linki do tych tematów które były wcześniej. A może tak się w ogóle nie da i istnieje na to jakieś inne rozwiązanie?questionmark.gif O ile jakieś iestnieje smile.gif Baaaaardzo proszę o jakąś pomoc
Zbłąkany
Tak istnieje rozwiązanie wbudowane w PostgreSQL, a nazywa się ltree.
marcinp1984
a można coś więcej o tym prosić? winksmiley.jpg Ewentualnie jakiieś źródło z przykładami zastosowania?
Zbłąkany
Masz ban na http://google.pl/ ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.