Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Ukrywanie pól formularza przy wyborze selecta.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
spenalzo
Szukałem na forum, i próbowałem sam ale nic. A problem następujący: mam pole tekstowe o nazwie 'adres', selecta o nazwie 'kategorie' oraz selecta o nazwie 'wybor'.
I teraz jeżel w selekcie 'wybór' zostanie zaznaczona opcja 'HTML' to chciałbym pokazać inputa 'adres' a ukryć selcta 'kategorie'.
Natomiast jeżeli wybrana zostanie opcja 'produkty' to zeby ukrył sie input i pokazał select 'kategorie'.
Najlepiej, żeby select pokazywał sie na miejscu tego inputa i odwrotnie.

Update:
to są wiersze tabeli więc moze być ukrywanie jednego wiersza, a pokazywanie innego.
Seth
Kod
<html>

<head>

<script language="JavaScript">

function pokaz( wybrano )

{

if ( wybrano == 'HTML' )

{

dodatkowe_pola.innerHTML = '<select name="kategorie"><option value="kategoria1" selected> kategoria1</option><option value="kategoria2"> kategoria2</option></select>';

}

else if ( wybrano == 'produkty' )

{

dodatkowe_pola.innerHTML = '<input type="text" name="adres" size="20" maxlength="256">';

}

}

</script>

</head>

<body>

<form action="http://www.example.pl/" method="post">

<select id="wybor" name="wybor" onChange="pokaz( this.value )">

<option value="nic" selected>--- wybierz z listy ---</option>

<option value="HTML">HTML</option>

<option value="produkty">produkty</option>

</select>

<div id="dodatkowe_pola"></div>

</form>

</body>

</html>
Paul
tez mozesz sprobowac pokombinowac w JS cos w oparciu o style.visibilty - hidden i visible;
spenalzo
Dzięki Seth.
daniel111
Chciałbym odgrzać ten temat, bo skrypt Setha jest ok, ale nie działa pod Netscapem ... a to duża wada ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.