Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przypisywanie "ukrytej" wartości do 'radio'
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dax13
Witam, jestem początkującym programerem smile.gif
Przy tworzeniu skryptu do wykonywania opisów do filmów na fora napotkałem problem.
Chcę aby mój skrypt był uniwersalny, aby można było tworzyć opisy do filmów, gier i muzyki.
Oto fragment kodu który jest odpowiedzialny za wyświetlanie odpowiednich pól do podawania danych. Dane te różnią się kategorią np. Film: produkcja, reżyseria itp, natomiast gra: wymagania, dystrybucja itd.
  1. <?php
  2. <input type=radio name=grafika value=film1 checked=checked></span><label for="pole1"><a href = "#" onmouseout = "doButtons('img/wybierzgrafike.png')" onclick="document.getElementById('film1').style.display = this.checked ? 'block' : 'none'; this.form.elements['produkcja'].disabled = this.form.elements['gatunek'].disabled = this.form.elements['premiera'].disabled = this.form.elements['rezyseria'].disabled = this.form.elements['scenariusz'].disabled = this.form.elements['muzyka'].disabled = this.form.elements['lat'].disabled = this.form.elements['czas'].disabled = !this.checked; document.getElementById('film2').style.display = this.checked ? 'block' : 'none'; this.form.elements['avicodec'].disabled = !this.checked; document.getElementById('film3').style.display = this.checked ? 'block' : 'none'; this.form.elements['obsada1'].disabled = !this.checked"></span></a></label><strong>Film1</strong>
  3. ?>
(kod użyczył mi kolega na uczenie się programowania)
Chcę aby przy zaznaczeniu opcji 'Film' wyświetlały się pola odpowiedzialne za opis do filmu, a do gier pola odpowiedzialne za gry.
kod powyżej odnosi się narazie tylko do filmów, niestety skrypt nie działa tak jak bym chciał, po wybraniu opcji 'Film' nie pokazują się żadne nowe pola do wypełnienia sad.gif
Oto dalsza część kodu:

1. <?php
  2. <div id="film1" style="display: none">
  3. <strong>Produkcja: </strong> <input type=text name=produkcja style="width: 50%"><br>
  4. Gatunek: <input type=text name=gatunek style="width: 50%"><br>
  5. Data premiery: <input type=text name=premiera style="width: 50%"><br>
  6. Reżyseria: <input type=text name=rezyseria style="width: 50%"><br>
  7. Scenariusz: <input type=text name=scenariusz style="width: 50%"><br>
  8. Muzyka: <input type=text name=muzyka style="width: 50%"><br>
  9. Od lat: <input type=text name=lat style="width: 50%"><br>
  10. Czas trwania (min): <input type=text name=czas style="width: 50%"></span>
  11. </div>
  12. ?>

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
cyklotrial
Ja użyłbym tutaj jQuery

1. <script language="javascript">
  2. function showHide(obj)
  3. {
  4. var showDiv = "#"+obj;
  5. $("div").slideUp("slow");
  6. $(showDiv).slideDown("slow");
  7. }

1. <input type="radio" name="film" onChange="showHide(this.value)" value="film" id="input_radio_film"> <label for="input_radio_film">FILM</label><br>
  2. <div id= "film" style="display:none">
  3. a: <input type="text" size="30" maxlength="36" name="" value=""><br>
  4. b: <input type="text" size="30" maxlength="36" name="" value=""><br>
  5. c: <input type="text" size="30" maxlength="36" name="" value="">
  6. </div>
  7. <input type="radio" name="gry" onChange="showHide(this.value)" value="gry" id="input_radio_gry"><label for="input_radio_gry">Gry</label>
  8.  
  9. <div id= "gry" style="display:none">
  10. a: <input type="text" size="30" maxlength="36" name="" value=""><br>
  11. b: <input type="text" size="30" maxlength="36" name="" value=""><br>
  12. c: <input type="text" size="30" maxlength="36" name="" value="">
  13. </div>

aby dodać kolejne kategorie podam mały wzór:
  1. <input type="radio" name="nowa_kat" onChange="showHide(this.value)" value="nowa_kat" id="input_radio_nowa_kat"> <label for="input_radio_nowa_kat">FILM</label><br>
  2. <div id= "nowa_kat" style="display:none">
  3. a: <input type="text" size="30" maxlength="36" name="" value=""><br>
  4. </div>

Przy czym należy pamiętać o tym żeby value inputa było takie samo jak id ukrytego diva

Pozdrawiam
Dax13
Dziękuję za odpowiedź, muszę teraz się zapoznać z tym kodem od Ciebie, i wrazie problemów jeszcze napiszę smile.gif

EDIT: Dlaczego skrypt nie chce mi wyświetlać pól w które mają być wpisywane dane?
Czy w ostaniej linijce gdzie jest:
Kod
value="">
mam to zostawić tak jak jest czy mam tam coś wpisać?
I jeszcze to:
Kod
showHide(this.value)
czy tutaj te mam coś zmieniać?

EDIT2: Dlaczego mogę zaznaczyć dwa "kółeczka" na raz, chodziło mi o wybór, albo Film albo Gra, a teraz mogę zaznaczyć Film i Gra razem... // Problem rozwiązany
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.