Klient może mieć parę samochodów i kilka samochodów może być tego samego rodzaju. Poniższy kod działa mi poprawnie w przypadku jeśli Klient i auto_rodzaj istnieją w bazie (do nich jest dodawany nowy samochód). Problem pojawia się jeśli dodaję nowego klienta, auto_rodzaj i samochód. Do żadnej tabeli nie jest nic wstawiane. Wydaje mi się że polecenie insert do tabeli samochód nie pobiera wartości idKlienta i idAuto które powinny być pobrane przez zapytanie select (oczywiście pewien tego nie jestem). Proszę o pomoc jak to rozwiązać bo sam nie daje rady.
<?php if (!$con) { } else { //-----------------------------------------------------porównanie $zapytanie4 = "SELECT IdKlienta, Email FROM Klient WHERE Email = '$email'"; $id_kl = $row1['IdKlienta']; $zapytanie3 = "SELECT Marka, Model, Rocznik, Pojemnosc, IdAuta FROM Auto_rodzaj WHERE Marka = '$marka' && Rocznik = '$rocznik' && Model = '$model' && Pojemnosc = '$pojemnosc' "; $id = $row['IdAuta']; //-------------------------------------------------------------- if (!(zapytanie3 && zapytanie4)) { VALUES ('$imie', '$nazwisko', '$ulica', '$miasto', '$email', '$telefon','$dom')") } else{ $id_kl = $row1['IdKlienta']; $id = $row['IdAuta']; } if ($wynik2 ) { } else { } } ?>