Witajcie,
na własny użytek produkuje cms, mam czas i masę chęci, a zawsze coś autorskiego cieszy. Niestety dopiero wdrażam się w PHP stąd też mam kilka pytań
- Dotychczas gdy już musiałem użyć php starałem się nie powtarzać zbędnych funkcji i pisać je tylko w plikach w których są potrzebne, obiektowy php kusi jednak, aby wszystkie funkcje wrzucać do jednego pliku, powiedzmy funkcje.php, co za tym idzie dla każdej podstrony, choćby była to zwykła informacja serwer musi przetwarzać ten plik, mimo, że tam nic ciekawego nie znajdzie.Na chłopski rozum przy dużej liczbie odwiedzin przeciąży to procesor, bo każda funkcja to dodatkowe kilobajty. Czy mam rację? Czy naprawdę opłaca się każdą głupią funkcję, choćbym miał jej użyć tylko raz, wrzucać do oddzielnego pliku?
- O ile zapraszanie innych użytkowników do znajomych (tak jak na naszej-klasie) jest dla mnie logiczne i zrozumiałe w wykonaniu to nie mam pojęcia w jaki sposób powinno odbywać się sprawdzanie czy nasz znajomy nie dodał jakiejś nowej fotki. Sprawdzanie choćby 100 rekordów przy każdym przeładowaniu strony panelu wydaje się być szalonym pomysłem. Moglibyście podzielić się pomysłem jak można by sprawnie to wykonać?