Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Template Engine
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
cojack
Pytanie, kto z Was korzysta z smartów w zendzie? Właśnie zaczynam kminić zenda, a od chwili już używam smartów (before itx), i tak się zastanawiam nad implementacją smartów w zendzie, już czytałem z 4 poradniki jak to zrobić ale wszystkie troche do starszych wersji, i tak się bije z myślami czy warto. W dodatku dochodzą mnie coraz to wyraźniejsze słuchy że layer db od zenda to niezły kaszalot. Także na myśl przychodzi znowu implementacja orm'a stawiam na doctrine gdyż z niego też już troche korzystam.

Mógłbym mi ktoś naświetlić trochę tą sprawę?

A zapomniałęm siedze na 1.8 coś tam pl 4 czy jakoś tak [; ten najnowszy zendzik.

P.S. Jeżeli ktoś ma zamiar napisać nie używaj zenda bo lepszy jest bla bla bla to niech sobie daruje.
nospor
Cytat
i tak się bije z myślami czy warto
Nie.
Niby dali w zendzie mozliwosc korzystania z innych systemow szablonow, ale moim skromnym zdaniem nie warto. Skoro juz uzywasz zenda to zapomnij o smarty.
cojack
No dobra, a co do abstract layera db?
nexis
Cytat(cojack @ 23.07.2009, 11:23:36 ) *
No dobra, a co do abstract layera db?

Zend_Db jest całkiem dobry w większości przypadków. A jeśli potrzebny ORM, to musisz zaimplementować doctrine lub propel.
Zyx
Po pierwsze, Smarty to liczba pojedyncza, więc do krzywej nędzy, jakich "smartów"? Smarty to jest TEN Smarty, a "te smarty" to można sobie z nosa wydłubywać, a nie integrować z frameworkami.

Doctrine w ZF-ie:

http://www.zyxist.com/pokaz.php/integracja..._zend_framework

System szablonów w ZF-ie: język szablonów w Smartym to właściwie podzbiór PHP, więc za wiele na takiej przesiadce nie zyskasz. I tak się wszystko będzie tak samo robić, i tak, z jedyną różnicą, że będziesz mieć krótsze klamerki. Jeśli już chcesz inne szablony, to patrz w stronę bardziej zaawansowanych systemów, które faktycznie mogą coś poprawić. Ja osobiście korzystam w swoich projektach z połączenia ZF+OPT2, przy okazji rozwijając port sprzęgający jedno z drugim, dzięki któremu ZF lepiej wykorzystuje możliwości OPT (np. komponenty do renderowania formularzy, co ułatwia konfigurację ich wyglądu w porównaniu z oryginalnym Zend_View). Możesz się z takim podejściem zapoznać tutaj:

http://www.zyxist.com/pokaz.php/integracja...nd_frameworkiem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.