Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Problem z kluczem obcym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qwarq
Witam.

Musze w aplikacji php zablokowac mozliwosc usuwania elementu jednej tabeli, jezeli jest on wykorzystywany jako referencja klucza obcego w innej tabeli.

Stworzylem klucz obcy z opcja ON DELETE RESTRICT, ale to nic nie daje.

W zwiazku z tym mam pytanie, czy w takiej tabeli musze zastosowac silnik InnoDB zeby to dzialalo? Bo stosuje zwyklego MyISAMa, a jak utworzylem te tabele jako InnoDB to cala aplikacja sie krotko mowiac wysypala i nawet nie moglem sie zalogowac, bo wyrzucalo blad o niepoprawnym argumencie w funkcji mysql_num_rows() w tym miejscu:

(...) if (mysql_num_rows($wyniki)==1) (...)

podczas gdy w MyISAM to normalnie przechodzi dalej. Nie mam pojecia, dlaczego wyrzuca ten blad i czy w ogole dobrze zastosowalem ten klucz obcy.
Fifi209
Tak, musisz zastosować InnoDB inaczej nie ma prawa działać bo chyba tylko on (z tego co pamiętam) obsługuje referencje...
qwarq
A czy w takim razie sa jakies wymagania zeby InnoDB dzialalo poprawnie z php? Nie wiem - wersja php, MySQL, platforma. Pytam z powodu tego bledu, ktory mi wywala
Fifi209
Osobiście używam z php 5+ i mysql 5+
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.