czarek1986
4.08.2009, 22:34:35
Witam.
Jak napisałem w temacie zainteresowany jestem skryptem klasy odpowiadajacej za obsługe sesji, który można znaleźć w książce "Zaawansowane programowanie php5". Jest ona calkiem ciekawie skonstruowana i mimo że do przechowywania sesji wykorzystuje coockies co wielu ludzi uwaza za niedopuszczalne (o czym zresztą także pisze w książce) i dodatkowo zachowuje istotne dane do sesji w bazie danych, to jestem ciekawy czy na dzien dzisiejszy opisywany w niej skrypt nadal bylby w miarę bezpieczny, Książka była wydana w 2005 roku wiec sporo sie mogło zmienic do tego czasu.
Fifi209
4.08.2009, 22:39:27
Nie, cookies używa się jedynie do przechowywania id sesji. A o session handlerach masz nawet na wortalu.
czarek1986
4.08.2009, 23:57:42
No w tej książce jest chyba własnie opisane jak przechowywać w cookies id sesji, czyli tak jak piszesz
Id sesji możesz przechowywać zarówno w cookies jak i transferować je przez $_GET każdym linkiem. Obie metody są tak samo dopuszczalne, ponieważ klient MUSI powiedzieć serwerowi jaką sesję ma mu zaserwować. Klas do obsługi sesji jest w google cała masa, czemu interesuje Cię akurat ta jedna konkretna?
Poza tym sądzę że autor zastrzega sobie prawo do jej publikacji wyłącznie na łamach wspomnianej książki.
czarek1986
5.08.2009, 09:46:51
Autor sam zachęca do używania tej klasy, więc raczej nie będzie roszczył sobie z tego względu żadnych praw

. Poza tym po to książki pokazują jak rozwiążać problem aby móc to wykorzystać. To tak jakby pokazać ludziom w książce jak rozwiązać problem za pomocą prawa pitagorasa a potem zakazać im tego samodzielnie uzywać. To oczywiście tylko przykład i pewnie mało trafiony, ale chodzi mi o to że jesli ktoś chciałby mieć tylko dla siebie dany kod to raczej by go nie publikował. To tyle mojego offtopicu. Oczywiście i tak przerabiałem tą klasę do własnych potrzeb, ale poszukam też innych klas tego typu bo może któraś będzie jeszcze lepsza.
Używanie to jedno, publikacja to drugie :-).
A jeśli chodzi o poszukiwania to google: session handling class.
Na pewno na brak wyników narzekać nie będziesz.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.