Jest też opisane jak to zrobić
Cytat
Mniej więcej na wysokości 2/5 dodajemy zielony pasek (#5f9c00). Używając Text tool na jego górnej oraz dolnej krawędzi rysujemy myślnikami (tak zrobiłam to ja – można to zrobić innymi sposobami) dwie linie, barwy białej i zmniejszamy ich krycie. W swojej pracy dodałam również teksturę w postaci pasków (można użyć każdej innej wedle uznania) – przysunęłam ją do dolnej i górnej krawędzi zielonego paska i za pomocą Eraser tool (gumką) z “Airbrush Soft Round” o wartości 300 usunęłam resztę tekstury, tak, aby było ją widać jedynie przy wspomnianym już wielokrotnie zielonym kształcie. Kolejnym krokiem jest zaznaczenie za pomocą Rectangular Marquee Tool połowy kształtu (od połowy w dół), wybranie Gradient tool (a następnie opcji Foreground to Transparent) i pokrycie owego fragmentu delikatnym, czarnym gradientem. Tę warstwę ustawiamy na krycie Normal – 50%. To samo robimy z drugą połową zielonego paska, z tą różnicą, że zamiast czarnego gradientu, wybieramy gradient biały, zdecydowanie mniejszy i delikatniejszy, nie zmieniając krycia.
Ale nie wychodzi mi ;/, tekstury takiej nie mam i nie wiem skąd ją wziąć. Mógłby ktoś to lepiej wytłumaczyć?
Info: http://vivee.info/2008/06/23/prosty-zielony-szablon/
Pozdrawiam