Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [photoshop] efekt skośnych lini
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Lejto
Mam problem z efektem w ps linii pod skosem. Takie jakie są tu http://palmiak.dot.pl/vivee_pliki/strona/obrazek-1_mini.jpg
Jest też opisane jak to zrobić
Cytat
Mniej więcej na wysokości 2/5 dodajemy zielony pasek (#5f9c00). Używając Text tool na jego górnej oraz dolnej krawędzi rysujemy myślnikami (tak zrobiłam to ja – można to zrobić innymi sposobami) dwie linie, barwy białej i zmniejszamy ich krycie. W swojej pracy dodałam również teksturę w postaci pasków (można użyć każdej innej wedle uznania) – przysunęłam ją do dolnej i górnej krawędzi zielonego paska i za pomocą Eraser tool (gumką) z “Airbrush Soft Round” o wartości 300 usunęłam resztę tekstury, tak, aby było ją widać jedynie przy wspomnianym już wielokrotnie zielonym kształcie. Kolejnym krokiem jest zaznaczenie za pomocą Rectangular Marquee Tool połowy kształtu (od połowy w dół), wybranie Gradient tool (a następnie opcji Foreground to Transparent) i pokrycie owego fragmentu delikatnym, czarnym gradientem. Tę warstwę ustawiamy na krycie Normal – 50%. To samo robimy z drugą połową zielonego paska, z tą różnicą, że zamiast czarnego gradientu, wybieramy gradient biały, zdecydowanie mniejszy i delikatniejszy, nie zmieniając krycia.

Ale nie wychodzi mi ;/, tekstury takiej nie mam i nie wiem skąd ją wziąć. Mógłby ktoś to lepiej wytłumaczyć?
Info: http://vivee.info/2008/06/23/prosty-zielony-szablon/

Pozdrawiam
erix
Możesz zrobić prościej po prostu: masz row marquee (poszukaj sobie, gdzie to ;]) i zrób kilka linii obok siebie w równych odstępach (albo zwykłym prostokątem), potem powielasz warstwę, żeby mieć ilość "wygodną" (czyli na której można operować).

Potem spłaszczasz -> transform i obracasz o 45°. Zakoloruj jak chcesz. Wejdź w tryb szybkiej maski (Q), wybierasz gradient tool - ustaw kolor od czarnego do jakiegoś przezroczystego, tryb reflected. Rysujesz od środka do zewnątrz, w pionie, wyjdź z quickmask (Q). Wtedy masz zaznaczenie i - możesz albo skasować nadmiar, albo nałożyć maskę - już jak Tobie wygodniej.

I masz skośne paski. :] A teksturę nakładasz przez blending options na warstwie z paskami. Jeśli nie masz tekstury - pogooglaj na Google Images albo po prostu stwórz sobie samodzielnie - generujesz clouds, select -> color range i wywalasz co nieco. :]

Powielanie - zaznaczasz obszar z paskami i edit->define pattern -> potem wypełniasz dowolny obszar wzorcem. Masz teksturę nakładaną przez blending options - nie będzie problemów. Tylko trzeba dobrze obszar przed define pattern dobrać. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.