Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cień pod tabelą
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Aeon
mam tabelę o jakichś tam rozmiarach, chcę żeby za pomocą kodu html wygenerować jej cień.. ma ktoś skrypt na coś takiego? może być z użyciem CSS ale wtedy prosiłbym o dokładny kod źródłowy pliku CSS bo z tego nigdy nie korzystałem.. smile.gif

no to co nikt nie pomoże?
erix
Cytat
mam tabelę o jakichś tam rozmiarach, chcę żeby za pomocą kodu html wygenerować jej cień..

Takie rzeczy, to dopiero w CSS3 (box-shadow).

Zostaje prawie wyłącznie JS.
vokiel
A może wystarczy
  1. background: url("cien_x.png") repeat-x bottom;
dla komórek ostatniego wiersza, a dodatkowo
  1. background: url("cien_y.png") repeat-y bottom;
dla komórek ostatniej kolumny...
erix
Ale jeśli chodzi o cień, to pozostaje kwestia odstępów (w Twoim rozwiązaniu będzie to jakby powiększony prostokąt) oraz rogów...
vokiel
@erix Na pewno, poza tym narożniki już w istniejącej tabeli, o różnych rozmiarach będzie dość trudno zrobić (a przynajmniej obrazki będą zbyt duże niż powinny być). To był tylko przykład, naprowadzenie, przecież nie jest to gotowe rozwiązanie dry.gif

Już łatwiej by było wrzucić tabelę w diva z 3-ma małymi divami na narożniki i dwoma na boki. Ale operując na już utowrzonym kodzie niewiele, poza zaproponowanym przez Ciebie javascriptem winksmiley.jpg , można zrobić.
Aeon
no to niedobrze.. w sumie zapytałem o to bo bardzo by mi sie przydał taki wodotrysk, a jak szukałem tego w google to jedyne racjonalne rozwiązanie (a raczej jego początek) pokazało mi się na algorytmy.pl... z tym że aby zobaczyć cały artykuł trzeba mieć abonament conajmniej kwartalny (co odpada bo dla jednego rozwiązania nie chce płacić 50zł tym bardziej że skoro jeden gość to zrobił to liczyłem na to że ktoś tutaj też tego dokonał i sie wiedzą podzieli smile.gif )..

Ale dzięki za chęci, tabela obłożona divami czy js odpada, chciałbym to zrobić w html + css także... dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.