Mam takie tabele:
KATEGORIA
id
kategoria_pl
PODKATEGORIE
id
podkategoria
id_kategoria
KATALOG_FIRM
id
id_podkategoria
nazwa_firmy
Mam problem z zapytaniem mianowicie chcę wyświetlić wszystko na jednej stronie najprawdopodobniej w dwóch pętlach - tak myślę bo nie widzę innej opcji w taki sposób:
PIERWSZA KATEGORIA
pierwsza podkategoria
druga podkategoria
trzecia
czwarta
DRUGA KATEGORIA
pierwsza podkategoria
druga podkategoria
czwarta
itd.
dodatkowo chciałbym, aby wyświetliły się tylko te podkategorie które mają jakieś odpowiadające im rekordy w tabeli katalog_firm
Udało mi się zrobić cos takiego
PIERWSZA KATEGORIA
pierwsza podkategoria (5)
druga podkategoria (3)
trzecia (3)
czwarta (1)
DRUGA KATEGORIA
pierwsza podkategoria (0)
druga podkategoria (0)
czwarta (3)
,ale nie mogę połączyć tego żeby tak gdzie jest zero aby się niewyświetlało, proszę o wskazówki rady i uwagi co do poprawności kodu i zapytań
$zapytanie = " SELECT kategoria.kategoria_pl AS kategoria, kategoria.id AS id FROM kategoria ORDER BY kategoria_pl "; while($row = mysql_fetch_array($wynik)) { $kategoria = $row['kategoria']; $id = $row['id']; echo '<b>'.$kategoria.'</b><br />'; $zapytanie2 = " SELECT podkategorie.podkategoria AS podkategoria, podkategorie.id AS id_pod FROM podkategorie WHERE podkategorie.id_kategoria = $id ORDER BY podkategorie.podkategoria "; while($row2 = mysql_fetch_array($wynik2)) { $podkategoria = $row2['podkategoria']; $id_pod = $row2['id_pod']; echo $podkategoria.' '; $zapytanie3 = " SELECT katalog_firm.id_podkategoria AS ilosc FROM katalog_firm WHERE katalog_firm.id_podkategoria = $id_pod ORDER BY katalog_firm.id_podkategoria "; $suma = mysql_num_rows($wynik3); echo '('.$suma.')<br /><br />'; } }