Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zalozenie wlasnego serwera co i jak
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Ikky
Witam

Całe życie tworzyłem strony na localu a potem wrzucałem je na jakis shared hosting i to mi wystarczyło aż do teraz. Powoli musze zacząć myśleć o swoim serwerze.
Niestety w bazie bede przetyrzymywał dane ktore podlegaja ochronie(zadne zasady uzytkowania/ polityka prywatnosci nie wchodzi w role musi byc po prostu bardzo bezpieczne) z tego co slyszalem zeby cos takiego robic trzeba miec specjalna serwerownie do ktorej jak sie wchodzi trzeba pisac date godzine cel itd.

Jakies wskazowki? Artykuły ? firmy?
Oczywiscie chcialbym to zrobić po kosztach ale nie moge oszczedzac na bezpieczenstwie. Z gory dzieki za pomoc

Pozdrawiam

/edit wystarczy?snitch.gif
ayeo
Witam!

Może zmienisz tytuł wątku na jakiś bardziej sensowny? winksmiley.jpg

Pozdrawiam!
Moli
Nigdzie do serwerowni nie musisz chodzić smile.gif Zobacz jakie parametry są Ci potrzebne, znajdź jakiś dobry serwer dedykowany z supportem i już smile.gif
sztosz
Pamiętaj że bezpieczeństwo nie może równać się paranoi. Dobra serwerownia (parametry, czas uptime etc) + własny dedyk. Podpisując umowę możesz zawrzeć w niej klauzule o tym że nikt nie ma prawa się babrać w twoich danych, inna sprawa że i tak nikt nie będzie w twoich danych grzebał, bo porządne firmy dbają o swoich klientów i reputację.
Ikky
temat rzeka sorry za bezsensowany temat sam nie wiem czego sie spodziewałem ze mi napiszecie tongue.gif
poczytalem i juz wiem ze dedyk sprosta moim oczekiwaniom oczywiscie + ta klauzula
tylko specyfika serwisu ktorego bede robil polega na tym ze biore na siebie odpowiedzialnosc z ewentualna utrate danych ktora moze byc katastrofą... tongue.gif
no ale nie ma ryzyka to nie ma nic tongue.gif

polecacie moze jakies firmy z dedykami? najlepiej łodź/warszawa

jaki potrzebuje serwer ?

po uruchomienu spodziewam się dodawania około 10k rekordów dziennie w optymalizowanej bazie
rekordy będą zazwyczaj w tabelka 4 kolumn z idkami więć nic ciężkiego
jmail
weź polski hosting i płać za własną niewiedzę :/

ovh.pl serwerownie mają we Francji, ale ceny mają bardzo dobre w porównaniu z jakością. sam korzystam z ich dedyków od poonad roku i awaria była raz. 45 minut jak im zdechł router brzegowy. aaa i do dedyków dają SLA porządne. I mają tyle serwerów, że nikt na pewno nawet nudząc się nie będzie po Twoim biegał
Unik2psc
Czy to hosting, czy serwer dedykowany - nikt nie ma prawa Ci zaglądać do twoich danych. Europejskie normy (wymagania) klient placi - jego dane sa nie tykalne. Polityka prywatności - jeszcze raz żadna firma nie może zaglądać danych (bez twojej zgody). Chyba że bedzię raport w DMCA - to jedynie mogą go wyłączyć (jeśli maszyna należy do serwerowni). Zabrać dane, skasować lub tego podobnym może jedynie policja danego kraju. Co do off jeśli jest raport z DMCA - jeśli masz swój sprzęt (np serwer w obudowie 2U) i masz go wpięty w szafe - ale na zasadzie kolokacji - to serwerownia nie moze Ci go wylaczyc bo serwer nalezy do Ciebie i bez twojej zgody nawet Reset nie moga nacisnac (kolokacja = twoj sprzet, oplacasz lacze prad miejsce) - ale w tym momencie jak dostaniesz raport z DMCA i nic z tym nie zrobisz mozesz mniec problemy ale nie sadze bys był "piratem". Wiec powtarzam żadna serwerownia Ci nie wejdzie w dane.

Co do OVH - zawsze byli jacyś nie tacy ale ostatniego czasu zainwestowali wiecej w infrastrukture i jest lepiej, choc nie zmienia to fakty ze przynajmniej raz na tydzien maja ataki DOS.

W firmie gdzie robie - serwerownie sa w roznych panstwach. W niemczech lokacja to tam gdzie serverloft.eu. Dobre serwery, najnowsza architektura itp. - no ale tam na DMCA bardzo duza uwage zwracaja.
http://www.serverloft.eu/

przyklad fajnego serwera (nie mylic z szafa):
http://www.rackmountpro.com/images/product/RM91250.jpg (4x12=48 prcesorow - fajny kop)
sztosz
DMCA? Masz na myśli Digital Millennium Copyright Act? To jest prawo w USA. W Europie mamy EUCD, ale to i tak i tak musi zostać wprowadzone w każdym z krajów członkowskich w sposób właściwy i zgodny z systemem legislacyjnym w danym kraju. W praktyce wygląda to tak że w każdym z krajów członkowskich implentacja EUCD się różni i nie jest zbyt restrykcyjna. Więc nie strasz ludzi DMCA, bo ten stek bzdur chroniących wielkie korporacje to można co najwyżej w stanach uprawiać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.