Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] uruchomienie mp3 w pasku multimedii (IE)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
DeyV
Czy wiecie może, jak tworzy się liki, typu często spotykanego na wielu serwisach z muzyką, że po kliknięciu na link dotyczący jakiejśc mp3, automatycznie zaczyna ona nam grać w pasku multimedia, zamiast chcieć się zapisywać na dysku? (oczywiście, o ile przeglądarka na to pozwala)
Vir
Mam nadzieję, że oto Ci chodzi:

Kod
<object ID="MediaPlayer1" width=280 height=45

classid="CLSID:22D6F312-B0F6-11D0-94AB-0080C74C7E95"

codebase="

http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,0,02,902"

standby="Loading Microsoft&reg; Windows&reg; Media Player components..."

type="application/x-oleobject">

<param NAME="FileName" VALUE="nazwa_pliku.mp3">

<param NAME="animationatStart" VALUE="true">

<param NAME="transparentatStart" VALUE="true">

<param NAME="autoStart" VALUE="true">

<param NAME="showControls" VALUE="true">

<param name="Volume" value="0">

</object>

Pobaw się z wartościami, jeżeli chcesz (najważniejsza, z wyjątkiem nazwy i ścieżki do pliku biggrin.gif , jest autoStart - true lub false.
Czasami (w niektórych źródłach) w środku tego kodu pojawia się znacznik <embed> z powtórzonymi parametrami. Specyfikacja XHTML zwraca uwagę na to, że jest on niepotrzebny.

Pozdrawiam
@Vir
Dominik
Do znacznika object nalezy jeszcze dodac date="nazwa_pliku.mp3"
DeyV
Tak -to jest bardzo ciekawe rozwiazanie, i wielkie dzięki za przypomnienie go - również z tego skorzystam, jednak w tym topicu myslałem raczej o czymś takim, jak widzimy na np. stronach mp3.pl
Mamy tam do wyboru przynajmniej 2 linki przy kazdym utworze - pobierz i słuchaj.
Wybranie słuchaj powoduje uruchomienie odtwarzania pliku w bocznym pasku IE - a nie np. w osobnym oknie
Vir
Mam!!! Może dadzą mi Nobla laugh.gif . Siedziałem z 1h nad stroną http://mp3.wp.pl i próbowałem ich rozgryść, kiedy nagle coś zaświtało...

Rozwiązanie:
Na stronie tworzysz zwykły link
Kod
<a href="">Graj</a>
ale nie do pliku .mp3 ale pliku .m3u.
Plik .m3u należy stworzyć np. w notatniku i zapisać w nim ścieżkę do pliku .mp3 znajdującym się na serwerze biggrin.gif
Sprawdzałem, u mnie działa!
Dominik
Cytat
Na stronie tworzysz zwykły link(...)
Sprawdzałem, u mnie działa!

Hmm... to nie tak smile.gif To ze zadzialalo to, ze tak powiem, zbieg okolicznosci smile.gif. Teneralnie chodzi tutaj o strone przegladarki (to co po stronie serwera to tylko odpowiedni MIME) a ze akurat tak masz skonfigurowana przegladarke to tylko Twoje ustawienia a u kazdego innego moze byc to zrobione inaczej. Podsumowujac nie ma standardu ktory by to sankcjonowal wiec to rozwiazanie jest zle bo nie zadziala u wszystkich.
Vir
Cytat
(...) to rozwiazanie jest zle (...)

Być może niesłusznie, ale bym się upierał, że jest to dobre rozwiązanie. Wp.pl mniej więcej w ten sposób to rozwiązała.
Cytat
(...) nie zadziala u wszystkich

Oczywiście, że nie u wszystkich zadziała, niektórzy mogą nie mieć IE - wtedy może być problem. Zresztą DeyV wyraznie wskazał na IE:
Cytat
(...) w bocznym pasku IE
.
Co do konfiguracji przeglądarki to nie wiem, jakie ustawienia mogłyby się przyczynić do wadliwego funkcjonowania tego rozwiązania. Na pewno kiedy w momencie pierwszego uruchomienia pliku, w omawiany sposób, użytkownik zapytany, czy odtworzyć go podczas przeglądania wirtyny wybierze "nie".
A co do tego zwykłego linku to nie jest to zwykły link odwołujący się do pliku .mp3 tylko do .m3u, w którym z kolei znajduje się odwołanie do pliku .mp3 - właśnie na tym to rozwiązanie się opiera.

Pozdrawiam :-)
Dominik
Cytat
Oczywiście, że nie u wszystkich zadziała, niektórzy mogą nie mieć IE - wtedy może być problem.

No tak ale jaka masz pewnosc, ze to rozwiazanie (niezgodne ze standardami jesli chodzi o system opracowania) zadziala w nowej wersji IE (bo z tego co sie zapowiada nie zadziala).

Cytat
Co do konfiguracji przeglądarki to nie wiem, jakie ustawienia mogłyby się przyczynić do wadliwego funkcjonowania tego rozwiązania.

Chodzi o taki trik, ze dla IE m3u i mp3 to cos innego podczas gdy wedlug standardow sa to identyczne pliki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.