Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy da się odpalić zewnętrzny program z poziomu php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zwierzołak
Witam,

Chciałbym odpalić sobie na localhoscie z poziomu php jakiś program - np. explorator windows w taki sposób, żeby pojawiło się okno z tym programem normalnie. Czy to w ogóle jest możliwe worriedsmiley.gif ? Próbowałem exec(), system(), shell_exec() ale one tylko uruchamiają polecenie i zwracają wyniki - a ja chcę okienko otwarte na stałe..
prachwal
a wiesz że to chory pomysł
do tego co chcesz zrobić są narzędzia np sktypty VBS lub jak nie lubisz VBS-a to JS - to pod windows, pod linuxem jest shell, perl, python i mase innych

a teraz wyjaśnię ci dlaczego działa tak jak działa - ano dlatego że proces w kontekście którego uruchamiasz jakiś program to SYSTEM a ty jesteś zalogowany na konto np. JAŚ, dodatkowo APACHE dział jako usługa w tle i nie ma wyświetlanych komunikatów ani konsoli ani niczego na ekran
zwierzołak
wiem, że nie do tego służy php, ale byłem ciekawy czy to w ogóle jest możliwe

a możesz rozwinąć tą wypowiedź na temat kontekstu? Jak jestem zalogowany jako JAŚ to mogę sobie uruchamiać programy..
prachwal
programy się uruchamiają tyle że w tle tak jak sama usługa APACHE w kontekście użytkownika na prawach którego uruchomiony jest APACHE czyli konta uprzywilejowanego (wręcz superkonta) SYSTEM, a że ten user nie ma przypisanego żadnego ekranu to całość idzie w kosmos i dlatego nic nie widzisz, pomimo że proces mógł się uruchomić

polecam sprawdzić listę procesów wraz z właścicielem procesu
przydatne też będą polecenia cmd.exe

cmd.exe /c komenda.exe

start.exe

zresztą doczytaj w helpie, tam wszystko pisze, a jak nie to jest w Googl winksmiley.jpg to bardziej edukacyjne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.