Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wirtualnymi hostami
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
MySQL
Mam problem z konfiguracją wirtualnych hostów (pracuję na Linuksie). Problem jest w tym, że jak wpisuję w przeglądarce forum, to otwiera mi się strona ale defaultowa apacha czyli ta: It works! Zamiast strony, która powinna się otworzyć.

W Internecie znalazłem kilka porad jak to zrobić. Jedne zalecały edycję pliku /etc/apache2/apache2.conf a inne zalecały stworzenie odrębnych plików w katalogu /etc/apache2/sites-available. Wybrałem ten drugi wariant.

Chcę mieć dwa wirtualne hosty:
projekt.pl (w katalogu /home/MySQL/Projekty/projekt/)
forum (w katalogu /home/MySQL/Projekty/projekt/forum/)

W tym celu w katalogu /etc/apache2/sites-available/ stworzyłem sobie dwa pliki o następujących zawartościach:
projekt.pl.host
Kod
<VirtualHost 127.0.0.1:80>
        ServerAdmin blablabla@wp.pl
        ServerName projekt.pl
        ServerAlias www.projekt.pl
        DocumentRoot "/home/MySQL/Projekty/projekt/"
        ErrorLog "/home/MySQL/Projekty/logs/noname-error.log"
        CustomLog "/home/MySQL/Projekty/logs/noname-access.log" common
</VirtualHost>

forum.host
Kod
<VirtualHost 127.0.0.1:80>
        ServerAdmin blablabla@wp.pl
        ServerName forum
        ServerAlias www.forum
        DocumentRoot "/home/MySQL/Projekty/projekt/forum/"
        ErrorLog "/home/MySQL/Projekty/logs/noname-error.log"
        CustomLog "/home/MySQL/Projekty/logs/noname-access.log" common
</VirtualHost>

Następnie stworzyłem dwa puste pliki na logi.

Następnie dodałem do /etc/hosts dwa wpisy:
127.0.0.1 projekt.pl
127.0.0.1 forum

Później będąc w katalogu /etc/apache2/sites-available/ wydałem polecenia jako root:
a2ensite projekt.pl.host
a2ensite forum.host
Po co one są nie mam pojęcia (wydałem je bo tak było w opisie).

I oczywiście zrestartowałem apacha poleceniem:
/etc/init.d/apache2 restart

Apache się zrestartował ale wyskoczyły ostrzeżenia:
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
[Tue Sep 01 00:57:32 2009] [warn] VirtualHost 127.0.0.1:80 overlaps with VirtualHost 127.0.0.1:80, the first has precedence, perhaps you need a NameVirtualHost directive
[Tue Sep 01 00:57:32 2009] [warn] VirtualHost 127.0.0.1:80 overlaps with VirtualHost 127.0.0.1:80, the first has precedence, perhaps you need a NameVirtualHost directive
... waiting apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName

I konkluzja jest taka, że kiedy wpisuję w przeglądarce forum to zamiast otworzyć stronę /home/MySQL/Projekty/projekt/forum/index.php to otwiera się strona defaultowa... :/

Macie jakieś pomysły co poszło nie tak albo co zmienić? Dodam, że pliku /etc/apache2/apache2.conf nie dotykałem.
flashdev
Miałem taki sam problem, polecam -> Temat: domena lokalna w xampp winksmiley.jpg
MySQL
Rozwiązanie nie opisuje mojego problemu. Jak już wspomniałem ja nie edytuję pliku /etc/apache2/apache2.conf ale w katalogu /etc/apache2/sites-available/ tworzę dwa nowe pliki, po jednym dla każdego wirtualnego hosta. Słyszałem, że taka strategia jest lepsza właśnie dlatego, że nie trzeba edytować pliku konfiguracyjnego apache, a po drugie każdy wirtualny host jest opisany przez swój indywidualny plik konfiguracyjny.

mxm
A próbowałeś coś takiego:
Kod
<VirtualHost *:80>
Tak czy inaczej nikt z zewnątrz Ci na te stronki nie będzie umiał wejść smile.gif
atsuki
zwróć uwagę na dwie rzeczy, apache samo ci mówi co mu nie pasuje:
1. apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
2. VirtualHost 127.0.0.1:80 overlaps with VirtualHost 127.0.0.1:80, the first has precedence, perhaps you need a NameVirtualHost directive

rozwiazanie 2.
Dodaj: NameVirtualHost * do 000-default badz tez do httpd.conf

rozwiazanie 1.
apache widzi ktoras z twoic domen jako 128.0.1.1 napewno masz dobrze zedytowany /etc/hosts?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.