Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopiowanie plików (kopia zapasowa)
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
ShadowD
Szukam jakiegoś programu który co dany okres czasu będzie porównywał pliki.

Mam Trzy katalogi:
1. Główny (RAM)
2. Kopia
3. Stare kopie

Program co godzinie miał by kopiować całość plików z 1 do podkatalogu 3 jego nazwą była by data, a co pięć minut pliki które uległy zmianie do 2. Tak by w 2 zawsze była w miarę aktualna wersja plików, a w 3 kopie zapasowe. Przy uruchomianiu programu musi sobie skopiować sam wszystkie pliki z 2 do 1, dobrzy by było by przy zamykaniu kopiował całość z 1 do 2.

Nie wiem czy jest coś takiego, jak ktoś widział bądź pisał na swoje potrzeby choć porównywalny skrypt był bym wdzięczny za podanie linka. ;]
thek
Ja na Twoim miejscu nie robiłbym tak częstego kopiowania. Jest to mocno obciążające serwer, a po drugie jeśli masz mnóstwo plików to spowolnisz go niemiłosiernie. Inna sprawa, że zazwyczaj wiesz jakie pliki modyfikujesz zanim wrzucisz je na serwer, więc tak naprawdę musisz zabezpieczyć się jedynie w jeden sposób:
- przy zakładaniu serwisu wrzucasz pliki do katalog1 i katalog2,

Gdy następuje aktualizacja plików:
- pobierz z głównego katalog1 plik o nazwie identycznej z aktualizowanym, jeśli nie to dorzucaj go do katalog1,
- Sprawdzaj czy istnieje w katalog2 plik z tą samą nazwą. Jeśli nie to kopiuj go tam,
- Jeśli w katalog2 istnieje już taki plik to ten z katalog2 kopiuj do katalog3 i dodaj mu datę/czas do nazwy. W katalog2 wrzuć to, co było wcześniej w katalog1

Dzięki temu aktualizujesz tylko niezbędne, zmieniane pliki(!). Jesli plik jest nowy to tworzysz go zarówno w katalogu głównym, jak i kopii zapasowej. Masz w katalog3 tylko zmienione, archiwizowane pliki, a nie całość serwisu. Dodatkowo w katalog2 masz kopię zapasową sprzed zmian (o ile nie było to dodanie nowego elementu strony), dzięki czemu jeśli zrobiłeś byka przywracasz pliki serwisu stamtąd i będzie on na pewno działał. Co jakiś czas zrobisz tar lub zip na katalog2 (oczywiście jeszcze wypadałoby zrobić ciut wcześniej eksport danych z bazy) i masz kompletną, działającą kopie serwisu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.