Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co po HTML, CSS, JavaScript, PHP?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
thomson89
Witam!

Tak jak w temacie. Umiem już HTML, CSS, PHP. Javascript już prawie umiem. Na dniach skończę czytać książkę (ale nie całą). Teraz chciałbym pójść dalej. Myślałem o Javie, C++, Phyton. Ale nie znam się na tych językach. Nie wiem czy można je stosować do budowy stron www. Jeżeli tak - co jest lepsze, ciekawsze. Jeżeli nie - jaki język programowania służy do robienia czegoś w internecie (strony www).

Pozdrawiam, Mateusz!
l0ud
Jeżeli tak bardzo chcesz obstawać przy budowie stron, to może coś w kierunku flasha?
thomson89
Flasha w zasadzie umiem. Gorzej z ActionScript.

A jakbym nie obstawiał przy webmasterstwie?
Crozin
Wiertarki uczysz się obsługiwać, żeby umieć wiercić czy móc wywiercić dziurę, gdy zajdzie taka potrzeba?
Najpierw zastanów się co chcesz robić. Następnie wybierz odpowiednie dla tych celów narzędzie.

Swoją drogą (patrząc na Twój ostatni temat) - to tego HTML/CSS za bardzo nie umiesz.
erix
Cytat
Nie wiem czy można je stosować do budowy stron www. Jeżeli tak - co jest lepsze, ciekawsze. Jeżeli nie - jaki język programowania służy do robienia czegoś w internecie (strony www).

Wszystkie te wymienione. Który lepszy? Zależy. ;]

Cytat
Flasha w zasadzie umiem. Gorzej z ActionScript.

W sumie, to jednoznaczne... Flash = ActionScript...
thomson89
Cytat(Crozin @ 3.09.2009, 22:19:41 ) *
Wiertarki uczysz się obsługiwać, żeby umieć wiercić czy móc wywiercić dziurę, gdy zajdzie taka potrzeba?

Żeby umieć wiercić, a gdy będzie potrzeba wykorzystać umiejetności.

Cytat(Crozin @ 3.09.2009, 22:19:41 ) *
Swoją drogą (patrząc na Twój ostatni temat) - to tego HTML/CSS za bardzo nie umiesz.

Mam cięższe momenty.
Wicepsik
Cytat(thomson89 @ 3.09.2009, 22:36:04 ) *
Mam cięższe momenty.

To zamiast brać co nowsze języki może lepiej opanować lepiej te które umiesz ?
erix
Jeśli twierdzisz, że coś umiesz, to jest to jednoznaczne z tym, że nawet w słabszych momentach jesteś w stanie zatrybić.
Retio
Hmm, po przeczytaniu książki uznajesz, że umiesz dany język? Ciekawe podejście...

Ja proponuję jak już uważasz, że umiesz, złapać trochę zleceń choćby za darmo i zdobyć trochę doświadczenia, a nie tylko teorii.

A i jeszcze taka mała uwaga, nie polecam umieć wszystkiego smile.gif Lepiej wybrać jeden i się w nim specjalizować, a resztę w stopniu użytecznym dla siebie.
thomson89
Dlatego chciałbym poznać jakiś nowy język który przyda się do dalszego tworzenia witryn. Nie koniecznie będę się go uczył w tym roku. (po waszych namowach)
Retio
No to jeżeli "umiesz" już PHP to może MySQL by się przydało poznać smile.gif
thomson89
A jakiś inny język? MySQL'a znam ;P
Wicepsik
Cytat(thomson89 @ 4.09.2009, 20:38:18 ) *

W jakim stopniu ? blinksmiley.gif
wookieb
Cytat(erix @ 3.09.2009, 22:23:36 ) *
W sumie, to jednoznaczne... Flash = ActionScript...

Nie to nie to samo.

A może nam kolego pochwal się jakimś projektem który stworzyłeś. Żebyśmy wiedzieli w jakim stopniu umiesz php.

Jak z obiektówką?
Pytanie. Jak zdobyć egzemplarz klasy, która przyjmuje różną liczbę parametrów?
erix
Cytat
Nie to nie to samo.

Ta, tylko że pierwsze wyklika po dwóch dniach, nad AS trzeba posiedzieć...

Cytat
Pytanie. Jak zdobyć egzemplarz klasy, która przyjmuje różną liczbę parametrów?

A nie prościej będzie, jeśli przystąpi do testu i pochwali się wynikiem?
Crozin
Patrząc po Twoich ostatnich tematach można wywnioskować, że z MySQL u Ciebie też nie najlepiej. Wygląda na to, że "umiem" to dla Ciebie - umiem co z tym zrobić, a nie znam to dogłębnie.

Nadal nie odpowiedziałeś na to - co chcesz robić. Bo od tego zależy co Ci będzie przydatne/potrzebne.
phpion
Cytat(thomson89 @ 4.09.2009, 20:38:18 ) *

Tak? Włącznie z tworzeniem funkcji i triggerów? Jeżeli tak to pójdź krok dalej - PostgreSQL.
wookieb
Szczerze mówiąc zadałem te pytanie bo czuję, że odpowiedzi na nie nie będziesz znał. To, że znasz składnie if, for i paru innych to nie znaczy, że język znasz. Na twoim miejscu radziłbym najpierw zrealizować jakiś projekt (porządny a nie księgę gości), poczytać temat na forum i zobaczyć na ile z nich znasz odpowiedź (może pomińmy dział przedszkole - skoro już znasz PHP) to wtedy sam ocenisz ile umiesz.
zzeus
Cytat(thomson89 @ 3.09.2009, 21:49:02 ) *
Tak jak w temacie. Umiem już HTML, CSS, PHP. Javascript już prawie umiem. Na dniach skończę czytać książkę (ale nie całą).

Już po tym stwierdzeniu można wywnioskować że kolego uważa że coś umie bo przeczytał książkę, i tutaj niestety się bardzo myli, weźmie jakieś zlecenie to się sam przekona że tak naprawdę nie umie smile.gif
blooregard
Cytat
A jakiś inny język? MySQL'a znam

Przepraszam, ale mylicie pojęcia Panowie.

MySQL to system zarządzania relacyjnymi bazami danych. Tak samo, jak PostgreSQL, Oracle, IBM DB2 czy MS SQL Server. Jest to oprogramowanie, do obsługi którego wykorzystuje się na poziomie komuniakcji z inną aplikacją język znany jako Structured Query Language (strukturalny język zapytań), czyli SQL. Ale jego nieznajomość nie uniemożliwia korzystania z nich (w podstawowym zakresie, czyli dodawania/wyszukiwnia/edycji/usuwania rekordów).

Znajomość skłądni SQL-a nie ma nic wspólnego ze znajomością jego stosowania w RDBMS (Relationship DataBase Management System, czyli oprogramowania wymienionego powyżej).

A piszecie o tym w takim samym kontekście, jak np. w przypadku C++/C#/ASP "- znam VisualStudio, co dalej? - Tak? To poznaj Borlanda Developer Studio". Co ma jedno z drugim wspólnego? Język to język, a narzędzie go wykorzystujące to narzędzie go wykorzystujące. A autor tematu nie wyprowadzony przez nikogo z błędu brnie dalej w dyskusję rzucając co chwila "znam MySQL".

Znajmość SQL jest tak samo uniwersalna, jak znajomość wspomnianego C++. A że SQL może występować w różnych systemach RDBMS, mających odmienną filozofię działania na samej bazie, nie zmienia faktu, że nie ma czegoś takiego, jak znajomość języka MySQL (bo takowego po prostu nie ma).
erix
Cytat
A że SQL może występować w różnych systemach RDBMS, mających odmienną filozofię działania na samej bazie, nie zmienia faktu, że nie ma czegoś takiego, jak znajomość języka MySQL (bo takowego po prostu nie ma).

Ok, ale to nie zmienia faktu, że są dialekty SQL. ;]
blooregard
Cytat
Ok, ale to nie zmienia faktu, że są dialekty SQL. ;]

Dialekty SQL tak, zgodzę się, ale nie język MySQL.
Tak samo, jak w C++ były rózne biblioteki komponentów wizualnych do Windows (MVC w MS Visual C++/ VCL w Borland CBuilder),co nie zmienia faktu, że były to w obu przypadkach biblioteki języka C++, a nie "język MVC" czy "język Borland".
Nie chcę się czepiać, ale informatyka, a juz w sczególności programowanie, wymaga znajomości pewnych terminów i zasad, żeby się sprawnie w tej tematyce poruszać. A odróżnianie języka programowania od platformy programistycznej czy oprogramowania pozwalającego wykorzystać dany język należy chyba raczej do podstawowych rzeczy.
Jeszcze jeden przykład: Pani Basia z księgowości: "znam Office'a" - czy to jest jednoznaczne ze znajomością VBA (Visual Basic for Applications) ?
Spawnm
Cytat(thomson89 @ 3.09.2009, 21:49:02 ) *
Umiem już HTML, CSS, PHP. Javascript już prawie umiem...

PHP już umiesz ?!? w kilka miesięcy opanowałeś całe PHP questionmark.gif?
Naucz się dobrze php i javascript bo wziąłeś się za 2 języki , dobrze ich nie potrafisz a już chcesz uczyć się kolejnych ...
Na dowód swojej wiedzy jeśli uważasz że naprawdę jest taka wielka pokaż nam framework js-ajax i php-mvc .
Ew. dla samego siebie napisz jeśli nie chcesz rozdawać kodu.
phpion
Bez urazy ~Spawnm, ale Twoja wypowiedź jest daremna. Ma pokazać framework - swój czy dowolny? Jeśli dowolny to jaki jest tego sens? Jeśli natomiast własny to czy uważasz, że programista, który nie napisał własnego frameworka jest kiepski? Poza tym troszkę śmieszne wydaje mi się stwierdzenie "opanować całe PHP" - myślisz, że ktokolwiek na tym forum "opanował całe PHP"? Moim zdaniem wypowiedź mająca na celu tylko i wyłącznie dopiec autorowi i poczuć się lepszym.
sztosz
Co to w ogóle znaczy umieć jakiś język? Można umieć programować lub nie, lub trochę. Nie wiem jak wy, ale jeśli ja umiem napisać jakiś program w Pythonie, to w każdym innym języku go napiszę*. W jednych szybciej w innych wolniej. To tylko i wyłącznie kwestia przeczytania dokumentacji, jakiegoś manuala dot składni + podstawowych mechanizmów. A reszta to znalezienie odpowiednich bibliotek i modułów dodatkowych i przeczytanie jak stosować, a to i tak po to żeby nie wyważać drzwi otwartych na oścież. Owszem co innego SQL, a co innego XML, ale nikt mi nie powie że jak napisał program (ale nie mylcie ze stroną/aplikacją webową wraz z obsługą serwera http**) w C++, to po dwóch, trzech dniach poznawania innego języka nie napisze tego samego w np. Pythonie.

Tak więc wracając do tematu. Nie ucz się kolejnego języka, naucz się programować, naucz się myśleć nie pojęciami "ludzkimi", a zmiennymi, stałymi, funkcjami, obiektami i algorytmami. A potem jak coś będzie Ci trudno napisać w języku w którym piszesz to spróbuj napisać w innym w którym może prościej można to zrobić.

________
*W Brainfuck'u czy Ook'u czy innych podobnych nie napiszę bo są popierdzielone winksmiley.jpg W J, Befunge, czy K też nie napiszę, bo moim zdanie też są popierdzielone tongue.gif Ale Java, C, Ruby, PHP czy Delphi... aha, Assembler dla mnie też jest popierdzielony (FFS, never, ever again!)

**Bo w PHP wystarczy serwer z mod_PHP + "print 'something'", W Rubym masz mod_ryby, jest mod_perl, z Javą też nie trudno. Ale jak napisać coś co będzie generowało w C++ stronę, czy w Smalltalku nie wiem, nigdy mnie to nie interesowało, co nie znaczy że nie można.
erix
Cytat
Ale jak napisać coś co będzie generowało w C++ stronę, czy w Smalltalku nie wiem, nigdy mnie to nie interesowało, co nie znaczy że nie można.

CGI ;]
thomson89
Django dla Phyton'a. To służy do budowania stron www. Prawda?
wookieb
http://www.djangoproject.com/ exclamation.gif!!! Matka oczy ci wyłupała, że już czytać nie umiesz?
//EDI aha i żeby nie było "znaleźć nie mogłem" (google -> django python)
erix
Zamykam. Dla dobra innych i ~wookieb. Ta dyskusja do niczego nie doprowadzi, skoro autorowi nawet nie chce się wygoogle'ać...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.