GregoryW
18.09.2009, 15:40:59
Witam, mam pytanie jak zrobić następującą sprawę - w tym momencie stosuję mod_rewrite i mam takie linki jak:
www.domena.pl/user/12/Gregory
A chciałbym uzyskać efekt:
www.domena.pl/user/Gregory
Moje pytanie odnosi się do tego, jak najlepiej (najszybciej?) to osiągnąć, zakładając, że int 12 z pierwszego linka odnosi się do UserID w bazie danych? Są na to jakieś proste metody? Wydaje mi się, że przeszukiwanie bazy danych po stringach jest długie, na pewno dłuższe niż po liczbach i w dodatku z kluczem PK. Mam średni dostęp do konfiguracji serwera.
Czytałem trochę w google, jednak wszystko sprowadzało się do rekonfiguracji serwera.
Pozdrawiam
Gregory
kipero
18.09.2009, 15:49:34
Nadajesz indeks dla pola z nazwą użytkownika i wyszukujesz jak po ID. Bez indeksu rzeczywiście może zająć to trochę czasu.
GregoryW
18.09.2009, 16:01:34
czy to nie jest wolniejsze niż szukanie po liczbach?
erix
18.09.2009, 16:06:57
Szukanie po ciągu tekstowym zawsze będzie wolniejsze niż po liczbie.
GregoryW
19.09.2009, 11:12:15
Miałem jeszcze jeden pomysł, ponieważ i tak dla każdego usera tworzę katalog na jego stuff. Można stworzyć katalog o takiej samej nazwie jak user i srodku zapisać do pliku, powiedzmy user.id jego ID, które nadała mu baza danych, później znamy statyczną ścieżkę, odczyt pliku jest szybszy niż połączenie do bazy danych - i mamy jego ID. Co wy na to?
kipero
19.09.2009, 11:31:14
Jedno zapytanie do bazy danych będzie szybsze niż odczyt pliku. I tak zresztą, jak wnioskuję, łączysz się z bazą danych, żeby pobrać informacje o userze, więc połączenie, tak czy siak, musisz nawiązać.
GregoryW
19.09.2009, 11:48:09
Właśnie zastanawia mnie to, czy odczyt z pliku ID i później dopiero wyszukiwanie informacji po ID w bazie nie będzie szybsze niż przewertowanie (nawet po kluczu) 300 tys rekordów i szukania pola, powiedzmy varchar(128) z nazwą użytkownika. We wcześniejszym przypadku ID miałem od razu i nie było z tym żadnych kłopotów

Pozdrawiam
erix
19.09.2009, 12:14:14
To spróbuj po prostu. ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.