Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwrocenie nazwy kolumny z ktora nastąpilo dopasowanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
koszi
Witam, mam taki problemik: musze wyszukac produkty po dowolnej frazie, która bedzie pasowała do róznych kolumn tabeli produktu oprócz tego rownież w takich, które znajduja sie w innych tabelach niz ta glowna z produktem. I to w zasadznie nie stanowi problemu, ale potrzebuje również dowiedzieć sie z która kolumna nastąpiło dopasowanie i tego juz nie potrafie ugryźc sad.gif

SELECT
  distinct(p.name),p.alt_name,a.first_last_name,t.name as trademark_name
FROM
    store__products p
    LEFT JOIN store__products_authors pa ON p.id = pa.product_id
    LEFT JOIN store__product_authors a ON a.id = pa.author_id
    LEFT JOIN store__trademarks t ON t.id = p.trademark_id
WHERE
   p.name ILIKE '$q' 
   OR p.alt_name ILIKE '$q'
   OR a.first_last_name ILIKE '$q'
   OR t.name ILIKE '$q'
LIMIT 10";

Czy da sie jakos tak zbudowac zapytaniem bym wiedzial ze dopsowane zostało pole 'name' czy tez 'first_last_name' czy tez dowolne inne? 

wlatanowicz
Najprościej użyć CASE WHEN:

1. SELECT
  2. DISTINCT(p.name),p.alt_name,a.first_last_name,t.name AS trademark_name,
  3. CASE
  4. WHEN p.name ILIKE '$q'
  5. THEN
  6. 'name'
  7. WHEN p.alt_name ILIKE '$q'
  8. THEN
  9. 'alt_name'
  10. ELSE
  11. 'gdzies indziej'
  12. END AS tu_znalazlem
  13. FROM
  14. (ciach)

Nie wiem tylko jak z wydajnością - taki sam ILIKE będzie chyba wykonany dla każdej krotki z tabeli dwukrotnie - raz w projekcji, drugi raz w warunku - ale mogę się mylić.

Możesz również CASE..WHEN dokleic do zapytania ktore pobiera dane z Twojego pierwotnego zapytania, będącego podzapytaniem - w miejsce (ciach) wkładasz całe Twoje zapytanie razem z LIMIT - wtedy masz pewność, że ILIKE z CASE..WHEN będzie wykonany tylko dla wybranych wcześniej krotek.

pozdrawiam,
Wiktor
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.