Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL][inne]Eksport z excela lub XML do SQL/PHP.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Makciek
Witam
Czy znacie jakiś program, który zamieni mi dane z excela na kod dodający dane do SQL lub pobierze dane z pliku XML do php, gdzie sam sobie zapiszę to w bazie?
cudny
A nie da się zapisać pliku xls co csv oddzielany np ';' i użyć pętli foreach i funkcji list i explode z separatorem ';' ? - podobnie można z xml zrobić

Pzdr
Makciek
thx, prawdę mówiąc nie znalem wcześniej CSV tongue.gif, i szukałem właśnie takiego rozwiązania smile.gif
prachwal
excel zapisuje do pliku csv a to już łatwo się importuje
można też skorzystać np. kreatora importu/exportu dołączonego do MSSQL 2008 Expres - z dowolnego źródła do dowolnego targetu np. ODBC
mozna też w łatwy sposób exportować dane z wykorzystaniem pliku mdb (Access do procesu nie jest konieczny) z wykorzystaniem 2 tabel podlinkowanych i kwerendy dołączającej
w pliku takim dołączasz plik xls -> źródło, dołączasz poprzez plikowe/systemowe ODBC tabelę celu i robisz kwerendę dołączającą

wykonanie czegoś takiego można zrobić za pomocą ADO i execute, całość można umieścić w VBS i traktować jako polecenie c commandline
jak masz PHP pod Windows możesz to zrobić za pomocą podlinkowania tego pliku mdb za pomocą ODBC i wykonaniu bez wyniku
cudny
Skoro pomogłem to szybki przykład:

Plik xls zapisujesz jako plik csv używając separatora ';', dalej kod php:

1. mysql_connect(......);
  2.  
  3. $aFile = fopen("plik.csv");
  4.  
  5. foreach($f as $aFile)
  6. {
  7. list($pierwszaKolumna, $drugaKolumna, $trzecaKolumna, $iTakDalej) = explode($f, ';');
  8. mysql_query("insert into nazwaTabeli values('".$pierwszaKolumna."', '".$drugaKolumna."', '".$trzecaKolumna."', '".$iTakDalej."'")");
  9. };
  10.  
  11. fclose($aFile);

Jak jest jakiś błąd to tylko dla tego, że właśnie wypiłem 2 piwa smile.gif
Makciek
po dwóch już błędy robisz i to takie tongue.gif
jest kilka blendow
karolrynio
http://sourceforge.net/projects/phpexcelreader/
Kiedyś używałem tej klasy do odczytywania plkow exela. Mozesz spróbować tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.