Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niska wydajność
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
zmszaman
Witam!

Od jakiegoś czasu piszę aplikacje (php) która na serwerze dodaje mi wirtualne hosty do konfiguracji apache'a (i robi tez kilka innych rzeczy). Każdy wirtualny host to inny użytkownik na którym działa apache. Na jednym z wirtualnych serwerów pracuje moja aplikacja. Mój problem polega na tym że aplikacja musi modyfikować pliki innych użytkownik niż użytkownik na którym jest uruchomiony wirtualny host z aplikacją. Myślałem aby zrealizowac to poprzez polecenie sudo. Niestety czasem muszę wywołać kilkakrotnie rózne polecenia przez sudo. Załóżmy że jest ich 6 - efekt jest taki że sa one wykonywane przez ponad 2 sek. (przy użyciu sudo), natomiast kiedy uruchomie wirtualny host z tą aplikacją na koncie roota i pominę sudo to wykonuje sie to przez około 0,02s.

Czy jest mozliwość tak skonfigurowania apache'a tak abym mógł wykonać pewne polecenia bez uzycia sudo (coś w stylu uruchomienia go na koncie root'a), jednak aby nie było możliwe wykonanie wszystkiego? np. moge wykonać /etc/init.d/apache2 bez użycia sudo ale nie mam już praw do wykonania useradd.
paw-e-l
fcgid + suexec. tego vhosta na którym masz swój skrypt konfigurujesz aby wykonywał się z użytkownika z odpowiednimi prawami i gotowe winksmiley.jpg
zmszaman
Tylko rozumiem że przy takiej konfiguracji ustawiam SuexecUserGroup root root? Jeśli dobrze rozumiem to na to samo by wyszło gdybym zainstalował apache2-mpm-itk i do wirtualnego hosta dodał AssignUserId root root a tego chciałem uniknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.