Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Automatyczne wczytywanie zjęć dopasowanych do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nikos
Witam!
Mam taki problem, mam bazę danych zawierającą ofertę biura podróży, chcę dopasować zdjęcia do każdej oferty. Niestety jest ich bardzo dużo jak to zrobić najszybciej i najlepiej?
Mam w bazie danych np kod imprezy, lub Nazwa Hotelu, za pomocą których mógłbym połączyć zdjęcia z bazą.
zdjęcia znajdują się tutaj
Nie są one w żaden sposób połączone z bazą

Mój pomysł jest taki:
Ściągnąć zdjęcia zrobić foldery o nazwach hoteli następnie gdy będzie wyświetlana oferta danego hotelu to automatycznie zdjęcia będą pobierane z folderu o nazwie hotelu.
Tylko czy nazwy folderów mogą być np Hotel Mariot czy musi być hotel_mariot, pewnie trzeba by zamienić spacje na _ a niestety nie wiem jak to zrobić
Co o tym myślicie? Czy jest na to jakiś szybszy sposób zdjęć jest cholernie dużo pewnie trzeba będzie użyć kodu PHP aby pobierać zawartość folderu i wyświetlać go.
Czy jest możliwość aby wyświetlane zdjęcie które jest pobrane z folderu zmieniało się na inne po określonym czasie?
MateuszS
dowal tabele do bazy o nazwie folder

przy dodawaniu nowych wpisow dodawaj do tabeli folder zmienna $time=time(); to bedzie twoj identyfikator folderu, do tego folderu wrzucaj wszystkie zdjecia, potem elegancko wiesz juz gdzie sa zdjecia spod tej oferty. Potem wyswietlasz wszystkie zdjecia z folderu za pomoca odpowiedniego skrypytu
nikos
Dzięki za odpowiedź
Nie bardzo rozumie, mam już bazę z danymi ofert zaimportowaną z pliku.
Cytat
przy dodawaniu nowych wpisow dodawaj do tabeli folder zmienna $time=time();

Przy dodawaniu jakich nowych wpisów?
MateuszS
No bo chcesz zeby zdjecia byly dopasowane do oferty, php musi wiedziec w jakim folderze sa zdjecia do konkretnej oferty prawda? Dlatego potrzebuja jakiegos identyfikatora, zawsze innego i najlepiej gdy jest to nazwa folderu,

time() - wywali ci ciag liczb (liczba sekund od 1970, 1 stycznia chyba), co nadaje sie na nazwe folderu.

Np oferty/12345535/obrazek.jpg

w bazie danych w polu folder '12345535' i juz wiadomo w jakim folderze sa zdjecia do tej oferty
nikos
ok już rozumie, udało mi się jednak poukładać te zdjęcia do folderów o nazwie hotelu np: jeśli hotel nazywa się Hotel Burgstaller mam folder o nazwie Burgstaller i w nim są zdjęcia.
Czyli teraz należałoby stworzyć zmienna przypisać jej nazwę hotelu tylko samą końcówkę nazwy i wlepić ją w ścieżkę do zdjęcia.
Czy może wiesz jak wyciągnąć z ciągu słów ostatni wyraz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.